Külföldi zugárusokat büntettek a nyíregyházi piacon

Vágólapra másolva!
Az adóhivatal többnapos ellenőrzést tartott, mert a helyi kereskedők szerint a piacot ellepték a kínai, román, ukrán és lengyel árusok.
Vágólapra másolva!

A kínai árusok 4,5 millió forint adótartozást róttak le, míg az ukrán, román és lengyel zugárusok egymillió forint bírságot fizettek különböző adózással összefüggő szabálytalanságok miatt.

Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságának munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a kínai kereskedők Budapesten bejegyzett cégeik neve alatt árusítanak a nyíregyházi piacon. Fővárosi székhelyük azonban fellelhetetlen, így több esetben az adóhatóság sikertelenül kísérli meg adótartozásuk beszedését.

Most az ellenőröknek az érintettek 4,5 millió forint kintlévőséget fizettek be, nem volt arra szükség, hogy a tartozás fejében árukészletet foglaljanak le tőlük.

Az ukrán, román és lengyel árusokra főként nyugtaadási kötelezettség elmulasztása miatt rótták ki az ellenőrök az egymillió forint összegű bírságot.

Magyar Norbert közölte, az ellenőrzési akció során másfél mázsa külföldi élelmiszert is lefoglaltak, amelynek belföldi forgalomba hozatali engedélyével nem rendelkeztek.

A nyíregyházi piacon a napokban 60 adóellenőr, pénzügyőr, adóvégrehajtó és élelmiszerbiztonsági felügyelő tartott ellenőrzést a helyi kereskedők jelzése alapján, akik azt kifogásolták, hogy a külföldi zugárusok "valósággal ellepték" az árusítóhelyet, illetve "házalnak" is a városban, gyakran kétes minőségű termékekkel.