Összeáll a Volvóval a Rába

Vágólapra másolva!
Együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írtak alá a Volvo Bus Corporation és a Rába Járműipari Holding képviselői - jelentette be hétfőn a győri székhelyű társaság. A tervezett partnerség eredményeként a buszok legalább 30 százaléka magyar lenne.
Vágólapra másolva!

A stratégiai partnerek megállapodtak abban, hogy közösen tekintik át a magyar buszpiaci igények kielégítésének lehetőségeit - írják, hozzátéve: a modern tömegközlekedési járművek előállítása a magyar piacra "lokalizált gyártással és maximalizált magyar tartalommal történhet".

Ha pozitív eredménnyel zárul a piac áttekintése, az együttműködésre vonatkozó szerződéseket már a jövő év első negyedévében megkötik. A megállapodás szerint "a magyarországi gyártás kiforrott termék- és technológiai bázison történik és a járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30 százalékot".

A közlemény szerint a szándéknyilatkozatban felvázolt konstrukció alapján az ipari kooperáció a Rába főegységei és a magyar beszállítói alkatrészek széleskörű alkalmazása mellett valósulhat meg, valamint a Rába és más magyarországi cégek felhasznált termékei bekerülnek a Volvo globális beszerzési programjába.

Kitérnek arra is: az együttműködés megvalósítása jelentős stratégiai előnyöket hozhat mindkét vállalat és a hazai ipar számára is. A magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre, és tovább bővülhet a Rába-csoport fő legfontosabb üzletága, a futómű-gyártás.

A Rába és a Volvo együttműködése több, mint két évtizedre nyúlik vissza, a győri székhelyű társaság futómű-alkatrészeket szállít a svéd gyártó prémium kategóriás tehergépjárműveihez.