Áldását adta az ománi szultán az olaj után szimatoló Mol projektjére

Vágólapra másolva!
Megkezdheti az olaj utáni kutatást Ománban a magyar olajtársaság leányvállalata, miután az ország szultánja rendeletben hirdette ki az erről szóló szerződést.
Vágólapra másolva!

A Mol ománi leányvállalata megkapta a hivatalos értesítést arról, hogy megkezdheti a kőolaj utáni kutatást az arab ország nyugati részén. A 66-os nyugat-ománi szárazföldi blokkra vonatkozó kutatási és termelésmegosztási szerződésről az ománi szultán személyesen döntött - jelentette be az olajtársaság hétfőn a BÉT honlapján.

A szerződést a felek 2012. szeptember 9-én írták alá, és a szultáni rendelet kihirdetésével elkezdődhetnek a kutatási munkálatok a blokkban. A 4899 négyzetkilométer területű sivatagi blokk Omán nyugati részén, a szaúd-arábiai határ mentén helyezkedik el. Jó infrastruktúrával rendelkezik, közel az olajátadó és -export létesítményekhez.

A blokkban valószínűsített célrétegek geológiai potenciálját igazolja, hogy a közelben két korábbi felfedezés és egy termelő olajmező is található. Az előzetes becslések szerint a 66. blokkban a kockázattal nem súlyozott teljes várható kitermelhető készlet nagysága elérheti a 200 millió hordó olajegyenértéket.