CV-írásra tanítják a rokkantakat

Vágólapra másolva!
Képzési programot indít a kormány a megváltozott munkaképességűek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatásának elősegítésére; a 4,9 milliárd forintos összköltségvetésű - vidékközpontú - projekt forrásainak 95 százalékát az Új Széchenyi-terv keretében biztosítják.
Vágólapra másolva!

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelt fontosságúnak mondta, hogy a különböző támogatások biztosítása mellett az érintettek olyan képzéseken vehessenek részt, melyekkel javítani tudják elhelyezkedési esélyeiket.

Bernáth Ildikó, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke elmondta, a program képzési részében három állami tulajdonú cég vesz részt; a Kézmű, a Főkefe és az Erfo nonprofit kft.-k, melyeknél összesen 10 300 ember dolgozik, köztük 8300 megváltozott munkaképességű, fogyatékos. Hozzátette: az uniós programba közülük mintegy 5 ezer embert vonnak be.

A program - két szakaszban - képzésekre épül; első lépésben "alapvető" képzésre kerül sor azzal a céllal, hogy a fogyatékkal élő emberek készségeket, képességeket tanuljanak meg, például megtanuljanak önéletrajzot írni, vagy fel tudjanak készülni egy állásinterjúra.

A program második része egy szakmai képzés, melynek során az eddig egy speciális műveletet elvégző munkavállaló megismerheti, megtanulhatja az egész munkafolyamatot, és így el tud majd helyezkedni a versenyszférában, a nyílt munkaerő-piacon.

A projekt újszerűsége, hogy az nem Budapest-központú; 76 vidéki telephelyen indul el, és ezek közül 16 hátrányos helyzetű kistérségben van.

Fülöp Attila esélyteremtési helyettes államtitkár elmondta, Magyarországon korábban a fogyatékossággal élő emberek mintegy 10 százaléka talált munkát, ez az arány Európában sokkal magasabb, helyenként 40 százalékos.

Közölte, ezen a rossz arányon kívánnak változtatni az új programokkal, így most a képzési projekttel vagy a rehabilitációs kártya bevezetésével, amelynek lényege, hogy járulékkedvezményt biztosít a foglalkoztatáshoz. Jelezte: csaknem négyezer munkáltató él ezzel a lehetőséggel.