Varga: Magyarországnak lesz elég pénze jövőre

Vágólapra másolva!
Varga Mihály miniszter szerint bár nem folynak tárgyalások az IMF és az EU képviselőivel egy hitelkeretről, ha marad a jelenlegi piaci helyzet, akkor Magyarország képes lesz finanszírozni magát jövőre. Azt is elmondta, egyeztetések zajlanak a szervezetekkel a bankokra kivetett adó esetleges kivezetéséről, mérsékléséről.
Vágólapra másolva!

A mai tudásunk szerint, ha a nemzetközi környezet nem változik, akkor 2013-ban az ország adósságát biztosan tudjuk finanszírozni, a lejáró adósságot meg tudjuk újítani - mondta Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában hétfőn.

A magyar tárgyalódelegáció vezetője megismételte: jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások elővigyázatossági hitelmegállapodásról a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval. Elmondta ugyanakkor, hogy egyeztetések zajlanak, elsősorban arról, hogy a pénzügyi szektort érintő, az elmúlt hónapokban és években bevezetett adóintézkedések kivezethetők-e, ez az adóteher mérsékelhető-e. Varga Mihály szerint a nemzetközi szervezetek a 2013-as költségvetés elfogadása után értékelik majd a jövő évi büdzsét, és ezt követően folytatódhatnak a tárgyalások.

Az IMF más hozzáállást vár el

Az IMF a múlt csütörtökön közölte, nem folynak hivatalos tárgyalások a magyar kormánnyal, és ahhoz, hogy elkezdődjenek, a kormánynak változtatnia kell a hozzáállásán. Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója akkor azt is elmondta, hogy "a tárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a (magyar) kormány világosan jelezze, az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reform- és a kiigazítási folyamat tervezésében".

Ezután Varga Mihály pénteken azt nyilatkozta, a Nemzetközi Valutaalap kevesli az időt a 2013-as költségvetés elfogadásáig, ennek ellenére a kormány várja az IMF és az Európai Bizottság javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén. Szerinte a valutaalap kevésbé fogékony a magyar kormánynak a költségvetés és államadósság terén elért, Brüsszel által elfogadott eredményeire, és elsősorban a gazdasági növekedés szerkezete érdekli. Varga arra a kérdésre, mi lesz, ha a parlamenti jóváhagyás után állnak elő javaslatokkal a hitelnyújtók, azt felelte pénteken: "Nem tartom valószínűnek, hogy miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét, azt újra megnyitjuk."