Vágólapra másolva!
Vegyesen teljesítenek ma az ázsiai tőzsdék, ahol a befektetők rosszabb hangulatát a gyenge amerikai ISM feldolgozóipari makroadat, valamint a fiscal cliff problémái határozzák meg. A Nikkei visszafordult hét hónapos csúcsáról, míg a kínai Shanghai Composite tőle szokatlan módon kisebb pluszt tudott összeszedni, de még mindig több éves mélypontja körül található. Amerikában a kezdeti emelkedés lendületét megtörte a kellemetlen meglepetést okozó makroadat, és kisebb mínuszban zártak az irányadó indexek. A rosszabb hangulat az európai tőzsdékre is kihathat, a határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalékos eséssel indulhat a nap. Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Tovább szánkázik a BUX
Vágólapra másolva!

Vegyes a kép Ázsiában

Nincs egységes irány ma az ázsiai börzéken, ahol a piaci szereplők hangulatára alapvetően rányomta a bélyegét a tegnapi gyenge amerikai makroadat. Ezen túl a tengerentúli költségvetési problémák is csak a bizonytalansági tényezők számát növelik.

A japán Nikkei remek elmúlt napokbeli teljesítménye megszakadt, mivel 0,3 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést az index. Ezzel minimálisan a hét hónapos csúcsa alatt tanyázik a benchmark.

A kínai Shanghai Composite megtörte az utóbbi időszak zuhanó szériáját, bár 0,4 százalékos erősödése után is több éves mélypontja körül mozog.

Forrás: [origo]

Nem sikerült a talpraállás Amerikában

A bíztató nyitás után lefelé vették az irányt a főbb amerikai részvényindexek tegnap, melyben a kellemetlen meglepetést okozó délutáni makroadat játszhatott főszerepet. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index ugyanis csak 49,5 ponton alakult a várt 51,4 helyett, ami a szektor zsugorodását mutatja.

A befektetőket továbbra sem nyugtatja meg a fiscal cliff körüli bizonytalanság, bár a legutóbbi nyilatkozatok szerint a republikánusok végül hajlandóak lesznek elfogadni a 2 százalékos adóemelést. A tegnapi elképzelések szerint az adóbevételeket a kedvezmények eltörlésével emelnék a republikánusok, és jelentős kiadásoldali lefaragást is végrehajtanának.

További hír, hogy a Saint Louis-i Fed elnöke, James Bullard szerint a hónap végén kifutó Operation Twist helyett egy kisebb méretű kötvényvásárlásba kezdhetne a Fed. Jelenleg havonta 45 milliárd dollárt költ a Fed hosszú lejáratú állampapírok vételére, de ezt a rövidek eladásából finanszírozza. A kifutó programot pedig egy havi 25 milliárd dolláros eszközvásárlással helyettesíthetik.

Az S&P 500 és a Dow Jones végül fél százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, az utóbbit legyőzte a 13 ezer pontos szint, mivel az alatt zárt a Dow. A Nasdaq pedig 0,3 százalékos gyengülés után éppen csak 3000 pont felett tudott maradni.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül a nyersanyagkapcsolt vállalkozások pocsékul teljesítettek, melyeket főleg a The Dow Chemical Company és a Newmont Mining Corporation 3 százalékos esése húzott lejjebb. Az előbbi zuhanását vélhetően az okozta, hogy a vegyipari vállalat bejelentette, eszközeladásba kezd az éves, 10 milliárd dolláros profit elérése miatt, melyet 2014-ben teljesíthet a cég. Főként a lassuló világgazdaság miatt döntött így a vállalat.

A technológiai papírok az átlagnál jobban tartották magukat, köszönhetően Apple 0,2 százalékos erősödésének. A többi fő komponens ebben a szektorban viszont gyengült tegnap, a Microsoft 0,7 százalékot, a Yahoo 1,2 százalékot, míg a Google fél százalékot veszített értékéből.

A Facebook is nagyobbat esett az utóbbi napok jelentős emelkedései után, végül 3,4 százalékos gyengülés után 27 dolláron állapodott meg (Olvassa el elemzésünket, hogy megéri-e Facebook részvényt venni).

Forrás: [origo]

A vállalati hírek közül fontos kiemelni, hogy a Sprint Nextel vélhetően nem tesz ajánlatot a MetroPCS-re, melyet a T-Mobile USA szemelt ki magának. A Reuters információi szerint a Sprint és a Softbank összeolvadása miatt bonyolult lenne a hatóságokat meggyőzni egy MetroPCS felvásárlásról. A Sprint részvényei 0,2 százalékos mínuszban, míg a MetroPCS papírjai 1,1 százalékos pluszban zártak tegnap.

A világ egyik legnagyobb bányacége, a Vale (NYSE) tegnap publikálta jövő évi beruházási terveit. 2013-ban 16,3 milliárd dolláros befektetést tervez a vállalat, ami 24 százalékkal kisebb, mint az idénre tervezett 21,4 milliárd dollár. A 16,3 milliárdos összeg mintegy kétharmadát, 10,1 milliárd dollárt új projektekre költi a cég, 5,1 milliárd dollár a jelenlegi operáció karbantartására, míg 1,1 milliárd kutatás-fejlesztésre.

Facebook (Nasdaq)

Forrás: [origo]