Jövőre kaphatnak pénzt a dolgozó rokkantak

Vágólapra másolva!
Egy minisztériumi javaslat szerint a jövő évtől nem buknák el az ellátást azok a rokkantak, akik kevesebb mint 20 órát dolgoznak hetente.  Így a 30-40 ezer forintos ellátást további 30-40 ezer forinttal egészíthetik ki a rokkantak.
Vágólapra másolva!

Bővítené a rehabilitációs ellátásban részesülők foglalkoztatási lehetőségeit az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szaktárca azt javasolja a kormánynak, hogy a jövő évtől azoknál szüneteltetnék az ellátás folyósítását, akik napi négy vagy heti húsz óránál többet dolgoznak.

A minisztérium szerint a javaslat azoknak a a megváltozott munkaképességű személyeknek nyújt segítséget, akik az állapotuk miatt nem tudnak teljes munkaidőben dolgozni. Átlagosan 30-40 ezer forintos ellátásukat a részmunkaidős foglalkoztatásukból származó további 30-40 ezer forinttal ki tudják egészíteni. A módosítás nem vonatkozik a heti 20 óránál többet dolgozó emberekre, esetükben a továbbiakban is szünetel majd az ellátás folyósítása.

A jelenlegi szabályozás szerint azok nem kaphatnak ellátást, akik bármilyen munkáért fizetést kapnak. Az [origo] összeállítása szerint keserűek az új rokkantellátási rendszer első évének tapasztalatai. Szinte mindenki kevesebb pénzt kap, mint korábban, sokan teljesen kiszorultak az ellátásból, és munkára fogni sem sikerült a rokkantak elsöprő többségét. Most már az sem mindig dolgozik, aki korábban tette, hiszen pénzt nem kaphat érte, vagy pár óra segédmunkáért járó fizetés miatt a jelenlegi szabályozás szerint elbukja a rokkantsági ellátást.