Vágólapra másolva!
Tovább csúszik lefelé a magyar részvényindex, mely a tegnapi és mai gyengülésével a pénteki nagyobb száguldását kezdhette korrigálni. A kissé borongósabb hangulat javulását az európai piacok iránykeresése sem tudja segíteni, ugyanis minimálisan hétfői záróértékük alatt kezdték a kereskedést az irányadó indexek. A befektetők továbbra is az amerikai fiscal cliff miatt lehetnek nyugtalanok, bár az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozója még tartogathat meglepetéseket.  Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Eltűntek a pluszok Amerikából
Vágólapra másolva!

Kisebb eséssel indított a BUX

Folytatja tegnap megkezdett útját lefelé a magyar részvényindex, mely 0,2 százalék körüli mínusszal kezdte a keddi napot. A BUX még mindig 18000 pont felett tanyázik, bár ha folytatódik a lejtmenet, könnyen a lélektani szint alatt találhatja magát. A régióban hasonló nagyságú mínuszokat lehet látni.

Forrás: [origo]

A hazai benchmarkot főleg a MOL és az OTP húzza lejjebb, az olajpapír 0,5 százalékot, míg a bankrészvény 0,4 százalékot veszített értékéből.

Az olajtársaság számára kisebb jó hír lehet, hogy az ománi leánya megkapta az engedélyt a korábban már bejelentett kutatásra az országban fekvő 66-os blokkban. Mivel azonban a kitermelhető készletek nagysága bizonytalan, az olajtársaság 2018-ig nem is számol termeléssel a térségben, így egyelőre nem piacmozgató erejű a bejelentés.

A Richter folytatja tegnap megkezdett útját felfelé, és már 0,3 százalékkal került feljebb nyitás után. Az MSCI indexből való kikerülésük után eltűnt a nagyobb eladói nyomás a papírról, és az alacsonyabb árfolyamon nagyobb vételi érdeklődés jelent meg irántuk (mint ahogy elemzésünkben megjósoltuk).

Az Egis ezzel szemben korrigálni kezdte tegnapi erősödését, és már 0,6 százalékot esett.

A Magyar Telekom számára egyre közelebb kerül a 386 forintos mindenkori mélypont, a papír 0,3 százalékos mínuszban indította a napot. A rossz hangulatot az esetében a Deutsche Bank célárfolyam visszavágása alapozhatta meg, ugyanis a német vállalat elemzője 394 forintra csökkentette célárát a papírra, továbbra is tartás ajánlása mellett.

Forrás: [origo]

Az E-Star tegnap 2,1 millió foirnt névértékű 2014/A jelű kötvényt vásárolt vissza. Az alternatív energiaszolgáltató legújabb terve 5 millió forint értékű részvénykibocsátás lehet, melynek célja részvény-kötvény konverzió lesz. A cég papírjai másfél százalékos mínuszban találhatók a BÉT-en.

A forint a tegnapi nagyobb gyengülés után nem mutat jelentősebb elmozdulást a főbb devizákkal szemben, az euró/forint kurzusa kéthetes mélypontján pihen a hazai fizetőeszköz szempontjából. A dollárral szembeni jegyzések 216,5 körül, míg a svájci frank jegyzései 233,9 körül körül mozognak.

EURHUF

Forrás: [origo]

Minimális mínuszok Európában

Iránykereséssel indult a nap az európai tőzsdéken, a főbb indexek egyelőre minimálisan tegnapi záróértékük alatt mocorognak. A piaci hangulatot alapvetően továbbra is az amerikai költségvetési problémák határozzák meg, melyre év végéig kell megoldást találni az érintetteknek, különben automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros automatikus megszorító csomag, ami recesszióval fenyegetheti az USA gazdaságát.

A jó kedvet a görög adósság átstruktúrálásban bekövetkezett haladás, valamint a spanyol bankmentő csomag véglegesítése sem tudta megalapozni. Spanyolország ugyanis tegnap hivatalosan is az európai mentőalaphoz fordult segítségért, és kérte a bajban lévő bankjainak a mintegy 40 milliárd eurónyi részlet kifizetését.

Érdemes lesz figyelni az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozójára, melyen többek között a lehetséges bankunió kérdéséről fognak tárgyalni az érintettek. Az EKB felügyeleti jogköreinek a kiterjesztését elengedhetetlennek tartják a politikusok az Unió hatékonyabb működésének az eléréséhez, viszont a megvalósítás részleteiről jelentős nézeteltérések vannak.

Európában eddig a leggyengébben az angol FTSE teljesít, melyet főleg a BP 0,8 százalékos esése húz lejjebb. A német DAX másfél éves csúcsa alatt található, melyet eddig a BMW 0,7 százalékos emelkedése sem tud a pozitív tartományba húzni.

Az autógyártó egyébként remekül teljesít, éves alapon 45 százalékkal növelte amerikai autóeladásait, amivel további előnyt szerzett a Daimler előtt, ami csak 13 százalékos bővülésre volt képes. A Daimler részvényei 0,2 százalékos pluszban forognak a Xetrán.

Forrás: [origo]

A mai csendes napnak ígérkezik makroadatok tekintetében, egyedül az eurózóna termelői árindexét fogják publikálni 11 órakor, amire 2,5 százalékos emelkedést várnak éves alapon.

BMW (Xetra)

Forrás: [origo]