Amerika nélkül jobban megy az árupiacoknak

Vágólapra másolva!
Az ázsiai részvénypiacok, elsősorban a Shanghai Composit 3 százalékos emelkedése és az amerikai futures-ök ígéretes pluszai visszahozták a befektetőket a fontosabb árupiaci termékek piacára az éjszakai kereskedésben, így a tegnapi mínuszok jó részét sikerült meg nem történté tenni. A dollárgyengülés újabb hulláma is segíti az árakat, bár az eddig megszokottnál kisebb mértékben.
Vágólapra másolva!

Az olaj nagyot nem változott: 89 dollár körül jár az árfolyam, szűk sávban kereskedtek a gabonákkal is. Elég unalmas kereskedést láthattunk, kicsit már év végi, karácsonyi hangulat uralkodik a piacokon, az előző napi mozgást gyakran lenullázza a következő nap kereskedése. Az arany piacán láthattunk érdekesebb mozgásokat, ezt nézzük meg most közelebbről.

1700 dollár alatt is járt az arany árfolyama, de a záráshoz képest 10 dollárral húzták fel az árát, így 1706 körül jár ma délelőtt. Az 1,3120-as EUR/USD árfolyam az elmúlt hetek mozgásai alapján legalább 40-50 dollárral magasabb árfolyamot indokolna. Az ázsiai kereskedésben összeszedett emelkedés ellenére nem látszik túl sok erő a termékben.

Arany árfolyama

Forrás: [origo]

Sokan értetlenül állnak a relatív gyengeség előtt, néhány elemzés az amerikai költségvetési szakadék arany árfolyamára kiható közvetlen hatásával magyarázza a jelenséget. Eszerint, ha a politikusoknak nem sikerül jó megoldást találniuk, az amerikai gazdaság recesszióba esik és emiatt az arany sem tud kimaradni az általános, minden eszközt érintő komoly visszaesésből.

Ez a szcenárió jó időre elfelejteti az inflációs félelmeket, sőt a defláció rémével fenyeget. Még mindig kevesebben vannak azok, akik visszaesést várnak a nemesfém piacán, de szerintük a jelen piaci környezetben egy részvénypiaci emelkedés, és ezzel együtt a kockázatvállalási hajlandóság növekedése is elterelheti a befektetőket az arany piacáról.

Rövidtávon az EUR/USD mozgását érdemes figyelni, kritikus szintekhez érkezett a kurzus, ezek esetleges áttörése felgyorsíthatja a devizakereszt emelkedését, aktiválhat stop-okat, ami jó eséllyel pozitív lökést adhat az aranyárfolyamnak is. Az esetleges visszapattanás, a dollár gyengülésének megállása viszont könnyen az 1683 dolláros november 6-ai mélypont alá lökheti az egyébként is gyengélkedő nemesfémet.

EURUSD

Forrás: [origo]