Vágólapra másolva!
Tovább gyengült nap végére a magyar részvényindex, mely a kezdeti bíztató pluszok után végül kisebb mínuszban fejezte be a kereskedést. Rosszabb teljesítményében a Richter és a Magyar Telekom zuhanása játszott főszerepet, a telekomcég történelmi minimumán zárta a napot. Európában jelentősen elromlott a hangulat a napközbeni makroadatok után, melyen a pesszimistább brit gazdasági kilátások, valamint a tervezettnél alacsonyabb spanyol forrásbevonás sem tudott segíteni. Az elgyengülést látva Amerikában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek, a Nasdaqot az Apple nagyobb zuhanása húzza lejjebb.
Vágólapra másolva!

Történelmi mélyponton a Magyar Telekom

Az európai piacok lefelé fordulása miatt a hazai börzén is elromlott a hangulat, ahol a kezdeti pluszok után végül 0,4 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést a BUX. A fő részvényindex így jelentősen elmaradt teljesítményével a régiótól, ahol nem nagyon hatott a pesszimizmus, és a többi európai piaccal ellentétben kisebb pluszokat tudtak összeszedni az indexek.

Forrás: [origo]

A BUX-ot leginkább a Richter és a Magyar Telekom húzta lejjebb, a gyógyszergyártó 1,4 százalékot zuhant ma, míg a telekomcég a történelmi minimumán, 382 forinton fejezte be a kereskedést.

A többi blue-chip közül az OTP-nak sem volt jó napja, jelentősen elgyengült nap végére, és 0,7 százalékkal került lejjebb az árfolyama. Kellemes kivételt a MOL jelentett, ami 0,8 százalékot erősödött a negatív hangulat ellenére.

Az Egis visszajött a nagyobb mínuszokból, és 0,8 százalékot vesztett ma értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star nagyot rallizott ma, több mint 10 százalékos mínuszban is volt, végül 1,8 százalékos pluszban állapodott meg. Rajta kívül a Rába 1,4 százalékot, a CIG Pannónia 0,9 százalékot, a Pannergy pedig 0,8 százalékot gyengült.

A forint sem bír talpra állni a kevezőtlen részvénypiaci hangulatban, az euróval szembeni jegyzések újra a kéthetes mélypontjukon, 283 felett tanyáznak. A dollár/forint kurzusa 216,7 körül, a svájci franké pedig 234 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Eltűntek a pluszok Európából

A délelőtti kedvezőtlen makroadatok utáni hangulatromlás miatt teljesen eltűntették nagyobb nyereségeiket az európai tőzsdék, és a mínuszok halmozását kezdték el. A hangulaton nem sokat javított a brit pénzügyminiszter mai parlamenti szereplése, ahol a George Osborn közzétette Nagy-Britannia 2013-2015-ös időszakára vonatkozó növekedési és költségvetési előrejelzéseit. Eszerint 0,1 százalékot zsugorodhat a brit GDP 2012-ben, 2013-ban 1,2, 2014-ben pedig 2 százalékos lehet a bővülés, melyek jelentősen elmaradnak a korábban prognosztizált értékektől.

A pesszimizmus javulását az sem segítette, hogy Spanyolország a tervezett 4,5 milliárd euró helyet "csak" 4,25 milliárd euró értékben adott el kötvényeket. A hírre annak ellenére kezdtek csökkenésbe az indexek, hogy nem számít nagyobb bajnak a kívánt mennyiség alatti kibocsátás, mivel az ország már teljesítette ez évre vonatkozó kötvénykibocsátási tervét.

Ezek után Európában az AEX, a FTSE és a DAX kivételével a negatív tartományban mozognak az indexek, és a legnagyobb lemaradást az olasz FTSE/MIB szenvedi el, melyet a Saipem SpA 4,5 százalékos, valamint a Banca Monte 2,2 százalékos esése húz lejjebb.

Forrás: [origo]

A német DAX a ThyssenKrupp 3 százalékos emelkedésének köszönheti, hogy még nem süllyedt mínuszba. Ezen kívül a Deutsche Post 1,6 százalékos erősödéssel, és az E.On 1, 4 százalékos drágulással segíti.

A Nokiára nem hat a hangulatromlás, már 9,2 százalékot meneteltek a részvényei arra a hírre, hogy Windows alapú Lumia készüléket kezd értékesíteni Kínában a társaság a China Mobile-lal.

Nokia (Helsinki)

Forrás: [origo]

Apple húzza le a Nasdaqot

Folytatják tegnap megkezdett útjukat lefelé az irányadó amerikai részvényindexek, melyek többek között az európai piacok hangulatromlása miatt kezdhettek el gyengülni. A mai makroadatok nem okoztak nagyobb meglepetést, az ADP foglalkoztatottsági adatai szerint novemberben 118 ezer fővel több embernek volt munkája októberhez képest. Az elemzők 125 ezer fős adatot vártak, így ez kissé elmaradt ezektől a várakozásoktól.

A főbb indexek kisebb mínuszokat kezdtek halmozni, a Nasdaq viszont nagyobb lemaradást mutat, melyet a legnagyobb komponense, az Apple zuhanása húz lejjebb.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből négy képes emelkedésre, a pénzügyi papírok kiemelkedően teljesítenek, többek között a Bank of America 2,4 százalékos, és a Citigroup kiemelkedő 4,8 százalékos emelkedésének, mely azután kezdett megugrani, hogy bejelentették, egy kisvárosra való embert tesz lapátra a cég.

A technológiai vállalatokat a szektorban a legnagyobb súlyt képviselő Apple 4 százalékos zuhanása rántotta a mélybe, melyet eddig a Hewlett-Packard 4 százalékos emelkedése nem tud egyedül kiegyenlíteni. A Google is rosszul teljesít, már 0,7 százalékot veszített értékéből, míg a Yahoo és a Microsoft 0,2 százalékos mínuszt szedett össze.

A Nasdaq 100 indexbe bekerülő Facebook viszont 0,5 százalékot erősödött eddig. A tegnapi kötvénykibocsátások után egyelőre nem kedvelték meg a befektetők az Intel papírjait, melyek 0,9 százalékot vesztettek már értékükből.

Forrás: [origo]

A bányacégek papírjait a Freeport-McMoRan 15 százalékos mélyrepülése húzza lejjebb, ami azután kezdett esni, hogy kiderült, a vállalat visszatér az olajszektorhoz.

A Pandora, online zeneszolgáltató cég részvényei tovább szánkáznak lefelé a lejtőn, a tegnapi 18 százalékos zuhanás után ma újabb 17 százalékot vesztettek értékükből. Ennek hátterében az áll, hogy a menedzsment igencsak pesszimista kilátásokat fogalmazott meg a teljes üzleti évre.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]