Összeáll a kép: E-Star kötvényesek végnapjai

Vágólapra másolva!
Tegnap bejelentette az E-Star Nyrt., hogy a pénteki az utolsó nap, amikor még elfogadja a 2012/A kötvényesek eladási ajánlatait. Ez a bejelentés, illetve az a tény, hogy limitált számban, összesen 7000 darab kötvényt tervez visszavenni a mai kötvényaukción a társaság, mind arra utalhatnak, hogy fogytában van az E-Star pénze. Nem kizárt azonban az sem, hogy a cég hamarosan csődvédelembe menekülhet, ugyanis most már akár heteken belül megindulhatna a felszámolás, amit mindenképpen el akar kerülni a menedzsment. Fontos azzal tisztában lenni, hogy a már lejárt 2012/A kötvények tulajdonosai semmi jóra nem számíthatnak, ha nem fogadják el az E-Star Nyrt. 35 százalékos ajánlatát. A részvényárfolyam tegnap közel 15 százalékot zuhant. Valószínűleg a részvényesek is kezdik érezni, hogy számukra itt már nem termehet sok babér. 
Vágólapra másolva!

További kötvényeket vettek vissza

Tegnap további 357 darab (35,7 millió forint névértékű) 2012/A kötvényre fizette ki az E-Star Nyrt a 35 százalékos árat, illetve 10,7 millió és 6,8 millió forint névértékű 2014/A és 2015/A kötvény került az E-Star ESCO tulajdonába. Így jelenleg a már lejárt 2012/A kötvényekből "csak" 31,9 százalék nem kapott pénzt a kötvényéért. A még le nem járt kötvénysorozatoknak pedig már 21 százalékát vásárolta vissza a társaság.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Fogytán van a pénz

Korábbi cikkeinkben bemutattuk, hogy sem a felszámolásnál, sem a részvény-kötvény konverzióval vélhetően nem járnának jobban az E-Star kötvényesei, mint a jelenleg felajánlott visszavásárlási ajánlattal. Ezt a véleményünket annyival egészítjük ki, hogy a már lejárt 2012/A kötvényeseknek érdemes gyorsan dönteniük, mivel a társaság tegnap közzétette, hogy péntekig fogadja el a 2012/A kötvényekre vonatkozó eladási ajánlatokat.

Ezen kívül az is kiderült, hogy vannak olyan OTP Bank ügyfelek (kisbefektetők), akik rendelkeznek 2012/A kötvényekkel, mivel a társaság kimondottan hozzájuk is intézett egy bejelentést. Ennek értelmében azok a kötvényesek, akiknek az OTP Banknál van számlájuk, kénytelenek közvetlenül az E-Starhoz fordulni, ha fel akarják ajánlani a kötvényüket, mivel az OTP Bank 2012. október 24-e (a kötvénylejárat dátuma) óta nem fogad el megbízásokat ezekre a kötvényekre.

Kezd összeállni a puzzle:
(1) már csak péntekig veszi vissza a 2012/A kötvényeket a társaság,
(2) a mai napra meghirdetett kötvényvisszavásárlási aukción a tervek szerint maximum 7000 darab kötvényt vesznek vissza.

Ezekből a kirakós darabkákból arra lehet következtetni, hogy hamarosan elapadhatnak az E-Star forrásai. Illetve az is benne van a pakliban, hogy már csak napok vannak hátra a csődvédelemig (erre utal az a bejelentés, hogy már csak péntekig fogad el eladási ajánlatot a 2012/A kötvényekre vonatkozóan). Az idő előrehaladtával ugyanis egyre nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik kötvényes felszámolási eljárási indítványa olyan stádiumba érkezik, hogy a bíróság megindítja a felszámolást. A menedzsment ezt mindenképp el akarja kerülni, ezért vélhetően nem fognak az utolsó utáni pillanatig kivárni a csődvédelemmel.

Egy, a portfolio.hu-nak nyilatkozó ügyvéd szerint feltehetőleg privátbanki ügyfeleknél vannak azok a már lejárt kötvények, amelyeket még nem ajánlottak fel a cég által kínált bruttó 35 százalékos visszavásárlási áron. A 2012/A kötvényeket eredetileg intézményi befektetők jegyezték le, de elképzelhető például, hogy néhány bank továbbadta ezeket privátbanki ügyfeleinek. Erre utal az OTP ügyfeleknek intézett E-Star bejelentés is.

Ebben az esetben felmerül az említett ügyvéd által pedzegetett kérdés, nevezetesen az, hogy az ügyfeleket megfelelően tájékoztatták-e a felvállalt kockázatokról. Amennyiben elmaradt az ügyfelek kockázatviselő képességének felmérése (MiFID teszt), illetve a felmérés ellenére túlzottan kockázatos befektetésbe "hajszolták" bele őket, akkor felmerülhet a bankok felelőssége is.

MiFID: A pénzügyi eszközök piacairól szóló 2004/39. számú Európa tanácsi Irányelvnek (Markets in Financial Instruments Directive - MiFID) megfelelő szabályendszer szerint 2008 februárjától a bankoknak ügyfélbesorolást kell végrehajtaniuk. A besorolás alapja az ügyfél befektetési termékekkel, azok működésével, kockázataival kapcsolatos ismeretei. A befektetők védelme érdekében kiemelkedő jelentőségű a megfelelő tájékoztatás, ezért a befektetési megbízás benyújtása előtt fel kell hívni a befektetők figyelmét az egyes terméktípusokban rejlő kockázatokra. A jogszabály azt is előírja a pénzintézetek számára, hogy amennyiben ügyfelének befektetési tanácsadást nyújt, akkor mérje fel ügyfele pénzügyi eszközökkel kapcsolatos ismereteit és tapasztalatait, kockázatviselési hajlandóságát, pénzügyi helyzetét és befektetési céljait és ennek megfelelően végezze el a tanácsadást.



Forrás: [origo]

Mint Soós Csabától, az E-Star nagytulajdonosának és egyben vezérigazgatójának korábbi nyilatkozataiból megtudhattuk, vannak olyan intézményi befektetők, akik hallani sem akarnak a társaság 35 százalékos ajánlatáról. Az információmorzsákat összerakva elképzelhetőnek tűnik, hogy a Soós Csaba által említett intézményi ügyfelek megegyeznek a privátbanki ügyfeleknek E-Star kötvényeket "továbbpasszoló" bankokkal.

Ebben az esetben az indok meglátásunk szerint világos lehet: az intézményi ügyfél hibázott, amikor nem megfelelő kockázatú terméket adott el ügyfelének, ezért veszteség esetén esetleg felelősségre lehet majd vonni. A bank hallani sem akar a veszteség lehetőségéről, mert így a privátbanki ügyféllel szemben vélhetően neki kellene helytállnia. Mindez persze már a jövő ködébe mutató elmélkedés, de a határidők közelsége miatt érdemes ezekkel is foglalkozni.

Hoppon maradnak a 2012/A kötvények tulajdonosai?

Véleményünk szerint minden jel a csődre utal (kötvényaukció limitált visszavásárlási mennyiséggel, pénteki határidő a 2012/A kötvényeseknek) , így érdemes tisztázni, mi lesz csőd esetén. Nagyon sok sajtótermékben foglalkoztak már a csőd kérdésével, azonban van egy aspektus, amit még senki sem vett figyelembe. Nevezetesen az a kérdés, hogy ki is fog valójában csődbe menni.

Meg kell ugyanis különböztetnünk az E-Star Nyrt-t és annak leánycégeit, amikor a csődről beszélünk. A kötvényeket az E-Star Nyrt. bocsátott ki, így a csőd is erre a cégre vonatkozna.

Csőd esetén tehát a már lejárt 2012/A kötvények tulajdonosai abban bízhatnak még, hogy a megegyezés során jut nekik valami. Vélhetően 35 százaléknál magasabb értékben bíznak azok, akik nem adják vissza ilyen áron a lejárt értékpapírokat. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az E-Star Nyrt. jelenleg pont annyi felhasználható forrással rendelkezik, amennyiből pont 35 százalékon tudná kifizetni a maradék 2012/A kötvénytulajdonost (ezt az összeget az E-Star ESCO bocsátotta az E-Star Nyrt. rendelkezésére kölcsön formájában).

Csőd esetén tehát nem valószínű, hogy akár ezt a 35 százalékos összeget is visszakapják a kötvényesek, mivel egyrészt az E-Star ESCO-val, másrészt egyéb hitelezőkkel (szállítók, banki tartozások, adóhatóság felé fennálló tartozások) szemben is helyt kell állnia az E-Star Nyrt-nek.

A még le nem járt kötvényesek valamivel kedvezőbb helyzetben vannak, mivel az E-Star ESCO, mint szabad forrással rendelkező cég, még továbbra is vásárolhat vissza a piacon az értékpapírokból.

E-Star

Forrás: [origo]