Tovább folytatja a Nokia Siemens Networks a leépítéseket, bár ezúttal mintha nem önként tenné: úgy tűnik, a társaság nem tudta meghosszabbítani a Deutsche Telekommal öt éve kötött megállapodását, pedig az együttműködés keretében a DT a saját üzletágát szervezte ki az NSN-hez. Az amerikai és ázsiai piacon azonban még lát bővülést az NSN.

Újabb ezer fő elbocsátására készülhet ma a Nokia Siemens Networks (NSN) a Bloomberg szerint, a Nokia és a Siemens távközlési hálózatokat fejlesztő és üzemeltető közös vállalakozása ugyanis nem tudta meghosszabbítani a Deutsche Telekommal öt évvel ezelőtt kötött szerződését. Az NSN a most lezárandó üzletágat éppen a Deutsche Telekomtól vásárolta meg öt évvel ezelőtt.

Az NSN összesen 17 ezer fő leépítését szeretné elérni folyamatos hatékonyságjavító intézkedései keretében. A napokban jelentette be a társaság, hogy értékesíti az optikai hálózatát egy amerikai kockázat tőke társaságnak (ez 1700 fő leépítését jelenti), november végén pedig szintén egy németországi telephely bezárásáról határozott, ami 650 fő elbocsátásával jár.

A Nokia Siemens Networks az átszervezésekkel reagál a legnagyobb megrendelői, a telekomszolgáltatók csökkenő beruházási kedvére, a tevékenység megnyirbálásával pedig egyúttal a fókuszt is erősíteni szeretné a mobiltávközlési hálózatokra, az egyéb telekommunikációs megoldások fokozatosan kikerülnek a cég portfóliójából.

A nagy telekomcégek üzleti környezet nem ideális, így nem csoda, ha nem halmozzák el zsíros megrendelésekkel az Nokia Siemens Networksöt. A Deutsche Telekom, hasonlóan több versenytárshoz, például osztaléka csökkentésére készülhet egyes értesülések szerint a gyengülő készpénztermelés miatt, így érthetően beruházásokra sem költenek annyit, mint korábban. Az NSN számára ugyanakkor az ázsiai térség és az amerikai piac fejlődése hozhat fellendülést, az Egyesült Államokban több fontos megbízást is elnyert a társaság.

A hatékonyságjavítás első jelei már mintha mutatkoznának az NSN eredményeiben, a 2012 harmadik negyedévében váratlan nyereséget könyvelhetett el üzemi szinten az üzletág, és a prognózisok szerint ezt a negyedik negyedévben is megőrzi. Eközben a Nokia egyéb üzletágai továbbra is vergődnek, a finn cég idén és talán jövőre is veszteséges lesz (hajszálnyival ugyan, de a Nokia a többségi tulajdonosa az NSN-nek a Siemensszel szemben, így a leányvállalat számai a Nokia konszolidált kimutatásaiban jelennek meg).