Szabadulna amerikai üzleteitől a Tesco

Vágólapra másolva!
Távozni készül Amerikából a Tesco Fresh & Easy nevű üzleteik eladásai révén, melyek megnyitásuk óta csak veszteséget termeltek. A visszavonulás okaként a gazdasági válság miatt visszaesős keresletet, az eltőr fogyasztói szokásokat, és a nagy versenyt jelölték meg. A tengerentúli egységeikkel együtt Tim Mason vezérigazgató-helyettes is távozik a vállalattól, aki az amerikai láncot vezette.  
Vágólapra másolva!

Japán után az amerikai piacot is elhagyná a legnagyobb brit kereskedelmi üzletlánc, a Tesco a CNBC és a Bloomberg értesülései szerint, miután ottani Fresh & Easy nevű üzletlánca jelentős veszteségeket halmozott fel. A vállalat 1 milliárd fontot invesztált a tengerentúli egységébe, ami 2007-es megnyitása óta 1 cent nyereséget sem termelt.

A Tesco amúgy is szenved a forgalom visszaesésétől, az Egyesült Államokban 1,8 százalékra csökkent az eladásaik növekedése a harmadik negyedévben, miközben az előző negyedévben még 6,9 százalékos volt a bővülés. Ez a tendencia viszont nem csak Amerikában, hanem Nagy-Britanniában és Európában is megfigyelhető. A bevételek csökkenését némileg egyensúlyozni tudják ázsiai üzleteik jobb teljesítménye.

Forrás: [origo]

Az eladások zuhanásának a hátterében többek között a gazdasági visszaesés, és az emberek elkölthető jövedelmének az apadása áll. A Tesco pedig különösen szenved ezektől az okoktól, ugyanis a fogyasztók a cég által legnagyobb részben árult nem-élelmiszer jellegű termékeknél fogják vissza legjobban a kiadásaikat.

A vállalat forgalmának 66 százaléka a brit piacokon bonyolódik, és profitjuk 75 százalékát is Nagy-Britanniában szerzik meg.

Forrás: [origo]

A Tesconak 200 Fresh & Easy nevű boltja van szerte Nevadában, Kaliforniában és Arizonában. A társaság az összes lehetőséget figyelembe vette az amerikai egységeik értékesítésénél, legyen az a bezárásuk, más cégnek eladásuk, vagy más vállalatokkal együtt történő üzemeltetésük. Bármelyiket is választják, az üzletet a Greenhill befektetési bank közreműködésével fogják lebonyolítani.

Arnaud Joly, a CA Cheuvreux elemzője szerint mindenesetre valószínű, hogy az érdeklődők között inkább a helyi, mint a nagyobb nemzetközi üzletláncok vannak többségben.

A Fresh & Easy üzletekkel egyidejűleg azok vezetője, Tim Mason is távozik 30 év után a cégtől, aki indulásuk óta irányította a tengerentúli egységeket, és a Tesco vezérigazgató-helyettese volt Terry Leahy 2010-es kilépése óta.

Egyes vélemények szerint a Tesco azért volt veszteséges az Egyesült Államokban, mert magas költségeiket nem tudták fedezni a termékeik alacsony árai, valamint Amerikában más vásárlói szokások uralkodnak, mivel az emberek inkább nagyobb bevásárlóközpontokban, szupermarketekben szeretnek vásárolni szemben a cég kisebb üzleteivel. (Olvassa el elemzésünket az amerikai kiskereskedelmi üzletláncokról is)

A hírre kedvezően reagáltak a Tesco részvényei a londoni tőzsdén, és már több mint 4 százalékos pluszban is voltak, jelenleg 2,8 százalékos erősödést mutatnak, ami a legnagyobb napon belüli emelkedésnek számít 2009 májusa óta.

Tesco (LSE)

Forrás: [origo]