Tovább emelkedhet az arany, de jövőre törés jöhet

Vágólapra másolva!
Optimistán ítélik meg az elemzőházak az arany kilátásait a közeljövőre, és jelentős áremelkedésre számítanak rövid távon. Ennek okaként a laza monetáris politikát, a jegybanki gadzaságélénkítő intézkedéseket jelölik meg, ami a Citirgoup szerint 2000 dollárig is hajthatja az árfolyamot. A Goldman szerint azonban a lendület már akár 2013-ban is megtörhet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre szeretik az aranyat a nagy befektetési házak

A Goldman Sachs szerint új csúcsra ugorhat az arany árfolyama jövőre, amit többek között a folytatódó jegybanki gazdasági élénkítésekkel és a rövidtávon várhatóan gyenge gazdasági növekedéssel indokolnak. Középtávon viszont az amerikai gazdaság már nagyobb növekedésnek indulhat, ami kiegyenlítheti a FED további gazdasági lazításait. Ez egyben már 2013-ban is fordulót hozhat majd az arany piacán. Az elemzőház szerint az arany ára 1825 dollár lehet három hónapon belül, 1805 dollár fél év múlva, és 1800 dollár egy év múlva. 2014-re az árfolyam 1750 dollárhoz térhet vissza.

Ha viszont a fiscal cliff kérdésében nem sikerül a megállapodás, és az USA recesszióba kerül, akkor 1900 dollárt is elérhet az arany árfolyama a jövő év végére, mivel a befektetők mentsvárként tekintenének a nemesfémre. Ezzel szemben, ha erősebb növekedésnek indul a gazdaság, 2014 végére 1500 dollárra zuhanhat az árfolyam.

A Morgan Stanley szerint az arany 1853 dolláros árfolyamon foroghat jövőre, míg a másik nemesfémre, az ezüstre 35 dolláros célárat jósol. Az elemzőház is hasonló módon indokol, vagyis, hogy a jegybanki stimulusok, a jegybanki vásárlások, és az alacsony kamatok támogathatják az árfolyamot, ami ebben az évben már 8 százalékot emelkedett. Az amerikai monetáris lazítás 2008 decemberi elkedzése óta pedig 70 százalékos volt a menetelése 2,5 év alatt. Jelenleg 1695 dolláron kereskednek vele a New-York-i Comex-en.

Hasonló álláspontot képvisel a Deutsche Bank is. A német befektetési bank szerint az arany 2000 dollár felett lehet jövőre a jegybanki élénkítések miatt.

Arany árfolyama (USD/uncia)

Forrás: [origo]

Egyéb nyersanyagok

A Goldman Sachs felülsúlyozásra ajánlja a nyersanyagok eszközkategóriát jövőre, 7 százalékos átlagos áremelkedést jósolva rájuk. A 2013-as év második felében a gazdasági növekedés élénkülése okozhat rövidtávon szűkösséget a nyersanyagok piacán, ami ezen időszakr az árat a hosszabb távon várható szintek fölé lökheti. A kukorica és a réz 12 százalékkal kerülhet feljebb a következő fél évben, de egyenlő súlyozáson tartja őket az elemzőház. A WTI nyersolajra 99 dolláros célárat jelöltek meg a 2014-es évre, hiszen a piac szűkösségére és alacsony készletszintekre számítanak.

A Citigroup elemzői úgy vélik, hogy a kínálat csökkenése, Kína gazdasági növekedése még nem jelenti a fellendülés végét, inkább egy átmeneti fázisnak tekinthető. Ezután a fogyasztás emelkedése újra javuláshoz vezethet, feljebb hajtva a nyersolaj, a kukorica, és a réz árfolyamát.

A Morgan Stanley szerint a szójabab és a kukorica felülteljesítő lehet a következő évben a gyenge dollár, és a növekvő kereslet miatt. A gabonatermék a dél-amerikai aratási időszak késése miatti kínálat kiesése következtében drágulhat. Így a szójababnak 15,7 dollár lehet az árfolyama vékánként. Az elemzőház viszont pesszimista az aluminium esetében, szerinte a termelői kapacitások növekedése túlkínálatot eredményezhet a fémben. Ennek ellenére 2300 dolláros tonnánkénti árat határoztak meg jövőre az idei 2049 dolláros árfolyam után.