Dobbant az EADS-ból a Daimler

2012.12.06. 9:14

A héten bejelentett átstrukturálás részeként válna meg a Daimler az EADS-kitettségétől. Mintegy 1,66 milliárd euróért adná el a részvénypakettet, amelyet egy állami kezekben levő német fejlesztési bank venne meg.

1,66 milliárd eurónyi EADS-papírt értékesítene a német autógyártó óriás, a Daimler. A Mercedes-Benzet is tulajdonló, stuttgarti cég már az EADS 2000-es megalapításánál is jelentős szerepet játszott, viszont a továbbiakban a főtevékenységét, így az autó- és autóalkatrész-gyártást helyezné reflektorfénybe.

A Daimler összesen 15 százalékot tulajdonolt a francia cégben. Most elsőként az 1,66 milliárdos pakkot adná el, mely a cég 7,5 százalékát jelenti. Ezután pedig a jegyzések után, de a tényleges értékpapírok kiadása közötti 180 napos időszak után, további 7,5 százalékot érétkesítene a német autógyártó. A vevői oldalon a KfW, a német politikai vezetés kezeiben levő fejlesztési bank áll, tehát a német állami érdekeltség tovább gyarapodhat a francia cégben.

Nagy a felfordulás mostanság az EADS háza táján, új tulajdonosi struktúrával áll elő ugyanis a cég. Ahogy azt korábban is megírtuk Németország és Franciaország elsőbbségi részvényt kap, 12 százalékos tulajdoni hányad keretében. A spanyol politikai vezetés 4 százalékban részesül.

EADS (Euronext Paris)

Sok a bizonytalanság az EADS jövőbeni, eredményes működését illetően, Francois Hollande tegnap azonban optimistán nyilatkozott a Reuters-nak. A francia miniszterelnök szerint amellett, hogy a fenti országok preferált szerepben osztoznak, az újjá szervezett menedzsmentnek is megmarad a mozgástere.

Mindekét papír jó évet tudhat maga mögött, a francia oldalon 23, német részről pedig 9,9 százalékos emelkedést láthattunk a megelőző 12 hónapban. Ezzel az EADS kapitalizációja 22,5 milliárd euróra, a Daimleré pedig 40,8 milliárdra bővült.

Daimler (Xetra)