Az idén eddig több mint 700 millió forint értékben foglaltak le hamis gyógyszereket Magyarországon. A leggyakrabban a szteroidokat és a potencianövelőket hamisítják.

Idén novemberig 38 nyomozás során legalább 705 millió forint értékben foglaltak le hamis gyógyszert Magyarországon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói - közölte Sárközi Alexandra pénzügyőr őrnagy, a NAV bűnügyi szóvivője csütörtökön Budapesten.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendőrtiszti Karának vám- és pénzügyőr tanszéke A gyógyszerhamisítás elleni harc aktuális kérdései címmel rendezett konferenciát. A szünetben tartott sajtótájékoztatón Sárközi Alexandra hangsúlyozta: a tapasztalatok alapján a legnépszerűbbek a testépítéshez használt szerek, az izomtömeg-növelő szteroidok, de nagy a kereslet a potencianövelők és a fogyasztószerek iránt is.

Ilku Lívia, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója kiemelte: bár Magyarországon egy-két százalék volt tavaly a hamis gyógyszerek aránya, ez növekedést mutat, és az interneten is egyre többen vásárolnak gyógyszert, amelyek esetén - leszámítva az ÁNTSZ által regisztrált internetes gyógyszertárakból származó termékeket - nem garantálható, hogy eredeti készítményekről van szó.

Sárközi Alexandra elmondta, hogy tavaly 30 nyomozásban az ideinél kevesebb, körülbelül 493 millió forintnyi hamis gyógyszert foglaltak le a NAV pénzügyi nyomozói. Kifejtette: az illegális szállítmányok általában légi úton érkeznek, és postai csomagként jutnak el a címzettekhez, vagy futárszolgálat szállítja házhoz őket. Emellett közúti ellenőrzéskor is előfordul, hogy illegális gyógyszerre bukkannak a NAV munkatársai, különösen jellemző ez a szerb-magyar határon - tette hozzá a szóvivő.