Nagyok játékszere lehet a Nyomda versenytársa

Vágólapra másolva!
Bekerül a francia CAC 40 részvényindexbe az Állami Nyomda versenytársa, a Gemalto, ami tovább erősítheti a részvények iránti intézményi keresletet. Az Alcatel-Lucent helyét foglalja el a biztonsági megoldásokat nyújtó társaság. Ez a hír újabb lökést adott a lendületesen emelkedő részvényárfolyamnak, de a társaság piaci árazása a kimagasló növekedési várakozások mellett is kezd kissé túlzónak tűnni. A Gemalto sikeressége ugyanakkor ráirányíthatja a figyelmet a lényegesen kisebb Állami Nyomdára is. 
Vágólapra másolva!

December 24-től bekerül a francia CAC 40 indexbe az Állami Nyomda versenytársa, a francia Gemalto. Az ügyfeleinek biztonsági megoldásokat nyújtó cég az Alcatel-Lucent helyét veszi át, azonban a többi indexkomponens nem változik. A Gemalto árfolyama már 2 százalék feletti emelkedésben is volt pénteken, míg az Alcatel árfolyama jelentős, 3 százalék feletti csökkenéssel reagált a hírre.

Az Alcatelt váltja a Gemalto

Az NYSE Euronext a közkézhányad, a piaci érték és a kereskedési forgalom alapján határozza meg, hogy melyik társaságok legyenek részei az indexnek. A Gemalto bekerülésébe egyrészt az Alcatel mutatóinak visszaesése, másrészt a Gemalto piaci kapitalizációjának rohamos növekedése játszott szerepet. A Gemalto részvényárfolyama jelentősen növekedett idén és a társaság piaci értéke megduplázódott, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 25 év után kiszorítsa a veszteséges Alcatelt az indexből.

Az amszterdami székhelyű Gemalto árfolyama 74 euró fölé emelkedett, ami a részvény 2004-es tőzsdére kerülése óta a legmagasabb árfolyama. Ezzel szemben az Alcatel vesszőfutása tovább folytatódik azt követően, hogy nemrég a Moody's a cég hitelbesorolását a befektetésre nem ajánlott ("junk") kategóriába sorolta.

Az indextagság hatására vélhetően megnövekedhet a Gemalto részvényeinek forgalma, mivel az indexkövető alapok vásárolni fognak a részvényekből. A vételek hatására rövidtávon tovább folytatódhat majd a pénteken tapasztalt árfolyamemelkedés. Az Alcatel esetében pont a fordítottja érvényesülhet, vagyis az indexből való kikerülés a forgalom visszaeséséhez, az eladói nyomás pedig az árfolyam csökkenéséhez vezethet.

Indexkövető alap: olyan befektetési alap, amelyik kifejezetten azt a célt tűzi ki maga elé, hogy egy részvényindex összetételét leképezze a befektetéseivel. Egy CAC 40 indexet követő alap tehát ugyanolyan arányban tartja a portfóliójában az indexkomponensek részvényeit, ahogy azok a CAC 40 indexben szerepelnek.


Biztonsági megoldásokra fókuszáló növekedési történet

A Gemalto elsősorban mobil alkalmazásokhoz kapcsolódó biztonsági megoldásokat nyújt, ezért a tevékenysége részben hasonlít az Állami Nyomdáéhoz. Annyi a különbség, hogy a magyar társaság még rendelkezik a hagyományos nyomdaipari tevékenységgel is, bár ez árbevételének egyre kisebb részét adja. Ellenben a francia társaság főleg alkalmazásfejlesztésre fókuszál és azon belül is elsősorban mobilos alkalmazásfejlesztésben "utazik". Ez a szegmens adja a bevételének nagyjából felét. Az Állami Nyomdához hasonló módon a Gemalto is próbál betörni a mobil érintés nélküli adatátvitel világába (near field communication, NFC).

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A piaci kapitalizációt tekintve azonban óriási a különbség a két társaság között, míg a Gemalto piaci értéke 6,5 milliárd euró, addig az Állami Nyomdáé 6 milliárd forint.A Gemalto nevét a széles közvélemény 2010 őszén is sokszor hallhatta az Apple és a mobilszolgáltatók birkózása kapcsán. Steve Jobs vezetésével az iPhone-gyártó fejébe vette, hogy megpróbálja megnyirbálni a mobilszolgáltatók dominanciáját a mobilértékesítésekben, és eljátszott a gondolattal, hogy a szolgáltatók SIM kártyái helyett az egyes szolgáltatók hálózataira gyorsan átprogramozható, beépített SIM kártyával gyártja az iPhone-okat.

Ezt a biztonsági és egyéb szempontból is sajátos megoldást a Gemalto szállította volna az Apple számára. Az ötletből egyelőre még nem lett semmi, de nem kizárt, hogy az Apple valamikor felmelegíti a terveit, ami a Gemalto számára is vonzó lehetőségeket jelentene.

Az elemzői előrejelzések szerint a Gemalto árbevétele 10 százalék körüli ütemben növekedhet a következő években. A társaság tervei szerint a növekedésnek több mozgatórugója is lehet. Azzal számolnak, hogy a mobilfelhasználók száma további jelentős növekedés előtt áll, de ennél is fontosabb, hogy az új típusú mobileszközök elterjedésével párhuzamosan rohamosan növekszik a kereslet a mobilon elérhető pénzügyi és biztonsági megoldások iránt is. Az Állami Nyomda stratégiájában szintén felismerhetők ezek a motivációk.

A másik tényező, ami a Gemalto növekedését támogatja, hogy folyamatosan növekszik az internetes tranzakciókkal kapcsolatos visszaélések és csalások száma. Ez a trend egyértelműen a biztonsági szolgáltatásokat nyújtó társaságok folyamatos innovációja és fejlődése irányába hat. Az Állami Nyomda menedzsmentje is lépten-nyomon azt hangsúlyozza, hogy a biztonsági megoldásokat nyújtó cégeknek mindig egy lépéssel a csalók előtt kell járniuk, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy lemaradjanak a fejlesztések és innovációk terén.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Állami Nyomdához viszonyítva magasabb a Gemalto profitabilitása, de ez részben annak is köszönhető, hogy a magyar cég portfóliójában megtalálhatóak az alacsonyabb EBITDA-hányadú nyomtatványok és a klasszikus nyomdaipari tevékenység is. Részben ez is magyarázatul szolgálhat a két társaság szorzószám alapú értékeltségében tapasztalható markáns különbségre, de ne feledjük el persze az Állami Nyomda kisebb méretéből és alacsonyabb forgalmából fakadó likviditási diszkontot sem.

Száguldó árfolyam

A Gemalto árfolyama idén megduplázódott és az indextagság hírére az árfolyamemelkedés csak tovább folytatódhat. Pénteken több mint 2 százalékos pluszban is járt már az árfolyam. A CAC 40 indexhez képest is jelentősen felülteljesített idén a Gemalto, az év eleji együttmozgást követően látványosan elszakadt a biztonsági megoldásokat szállító cég árfolyama a teljes francia piacot reprezentáló indextől.

A Gemalto idei árfolyammozgása a CAC 40 indexhez viszonyítva

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A növekvő részvényárfolyam mellé egyre magasabb értékeltség párosul, ugyanis 15-szörös előretekintő EV/EBITDA értéken kereskednek a Gemalto részvényeivel. Igaz ugyan, hogy emellé kiemelkedően magas növekedési várakozás is párosul. Ha a cég hosszabb távon nem tudja tartani ezt a növekedést, az az értékeltségét is inkább a fair, illetve a túlértékelt szintek felé tolná.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).



Összességében az Állami Nyomdára közvetlen hatást nem igazán gyakorol, hogy egy hasonló piacokon mozgó versenytársa bekerült az egyik legfontosabb európai részvényindexben, de a közvetett hatások kedvezőek lehetnek a Nyomda számára. Az indexbe való bekerüléssel még több intézményi befektető figyelme irányul a Gemalto ténykedésére, és elképzelhető, hogy egy-két alapkezelő - látva a Gemalto kiváló eredményeit, ugyanakkor meglehetősen magas értékeltségét - a versenytársakat, így az Állami Nyomdát is tüzetesebb vizsgálatnak veti majd alá.

A Gemalto erőteljes eredményessége és optimista jövőképe mindenképpen alátámasztja az Állami Nyomda stratégiai vízióit, bár egyúttal erőteljes konkurenciát is teremt a lényegesen nagyobb versenytárs a Nyomda számára.