Űzik-hajtják az adósokat az év végi hajrában

Vágólapra másolva!
Nagyon kell a pénz az államkasszának, és a helyi szintre lebontott bevételi tervek teljesítésével sem állnak jól mindenhol. Novemberben több hétvégén is berendelt munkatársakat az adóhatóság több területi egysége, főként a behajtással foglalkozó dolgozóknak volt sok munkájuk.
Vágólapra másolva!

Aggódhatnak a vállalkozások, az év végéhez közeledve ugyanis rákapcsolt az adóhatóság, minél több bevételt be akar szedni. Az [origo] értesülése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több területi igazgatósága novemberben elrendelte, hogy hétvégéken is be kell menniük dolgozni a munkatársaknak. Az adóhivatal működését ismerő forrásoktól származó információink szerint elsősorban a végrehajtással, az adóhátralékok behajtásával foglalkozó dolgozókat hívták be.

A NAV érdeklődésünkre nem cáfolta az információt. Válaszában azonban a hivatal azt állította, a végrehajtási szakterületen sem országos, sem területi lefedettségű akciót nem rendeltek el.

Gyors pénz kell

Az adóhatóság csupán egy hatályos rendeletre hivatkozott, amely a munkaszüneti napokat és a négynapos hétvégék miatt kieső munkanapok pótlását rögzíti. Ebben novemberben - mint a versenyszférában dolgozókra általában - egyetlen szombat, november 10. lett kijelölve munkanapnak, a mindenszentek miatti négynapos hétvége miatt. A NAV-ból származó információink szerint azonban több hétvége mindkét napján behívott több területi igazgatóság munkatársakat, hogy felgyorsítsák az elmaradt adók behajtását.

Azért nem a klasszikus adóellenőrzésre erősítenek rá, mert ha találnak is a vállalkozásoknál elcsalt, be nem vallott, be nem fizetett adókat, hosszú idő eltelik, mire abból pénzt lát a NAV. Az adóeltitkolást kimondó határozatot több fokon meg lehet támadni, bíróság elé is lehet vinni az ügyet, így hónapokba telik, mire az elmaradt adóhoz vagy annak akár csak töredékéhez hozzájut az államkassza. A végrehajtók viszont a már jogerőre emelkedett adóhiányokat és -bírságokat hajtják be, illetve foglalnak le vagyontárgyakat, amelyeket árverésen értékesít a hatóság.

Ettől függetlenül az adóellenőrök sem unatkoznak, a karácsonyi vásárlási szezonban razziáznak, járják a vásárokat, üzleteket, és magukat normál vevőnek kiadva ellenőrzik, adnak-e számlát, nyugtát az eladók.

A főként a végrehajtókat érintő hétvégi extra munkavégzést értesülésünk szerint azért iktatta be több helyi igazgatóság, mert a területi egységekre lebontott bevételi terv teljesítése veszélybe került, és a kormány várja az adómilliárdokat. Csütörtökön jelent meg a november végi állapot, eszerint a költségvetésben az egész évre jóváhagyott hiánynál 115 milliárd forinttal nagyobb az eddig felhalmozódott deficit. Az államháztartásnak decemberben legalább ekkora többletet kell produkálnia, hogy a hiány ne lépje túl a parlament által elfogadott szintet.

A prémium is függ tőle

A helyi szintre lebontott terv teljesítésében azért is érdekeltek a területi egységek, mert ahhoz van kötve a jutalmak kifizetése. Év közben ki lehet fizetni az egész évre beígért prémium egy részét a bevételi számoktól függetlenül is. Az év végén azonban, amikor már közelről látszik, elérik-e a jutalomküszöböt, kevésbé számít a prémium kiosztásánál a számoktól független tényezők mérlegelése.

A végrehajtási területen a munka év végi felpörgetése nem példa nélküli. Tavaly az utolsó hónapokban szinte megszállták a cégeket a végrehajtók. Akkor ősszel a kormány 40 milliárd forintos pluszbevételt várt az adóhivataltól három hónap alatt, amit sikerült is beszedni, de csak a pénzbehajtással, inkasszózással foglalkozó területen dolgozók megfeszített munkájával. Akkor a bevételi szempont mindent felülírt, arról írtunk, hogy a megszállt vállalkozások egy részénél a végrehajtók annyi vagyont, készpénzt foglaltak le, ami már működésüket, likviditásukat sodorta veszélybe.