Versenytársával osztozkodik a telekom óriás

Vágólapra másolva!
50 százalékos részesedést szerzett a nemrég tőzsdére lépő MegaFon, az 5500 üzlettel rendelkező Euroset mobiltelefon kiskereskedőben. A felvásárolt cégen egyik legnagyobb versenytársával, a VimpelCommal kell majd osztoznia, miután a harmadik számú orosz telekomcég is 50 százalékos csomaggal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

50 százalékos részesedést szerzett a leggazdagabb orosz oligarcha, Alisher Usmanov a mobiltelefonok értékesítésével foglalkozó Eurosetben 1,07 milliárd dollárért. Az eladó Alexander Mamut, aki már egy éve árulja részesedését. Vagyonát 2,1 milliárd dollárra becsülte 2012 márciusában a Forbes, ami alapján a világ 60. leggazdagabb emberének számított.

Ténylegesen a Lebford Investments vásárolta meg a telefonkereskedőt, melyet 50-50 százalékban a MegaFon és a Garsdale tulajdonol. A két cég azonban egyaránt Usmanov érdekeltségébe tartozik. Egy év elteltével viszont a teljes csomagra ráteheti a kezét a második legnagyobb mobiltársaság, a MegaFon. Számításaik szerint összesen 1,33 milliárd dollárjába kerülhet az üzlet kamatokkal együtt.

A MegaFon társtulajdonosa a harmadik számú orosz telekomcég, a VimpelCom lesz, amely szintén ma jelentette be, hogy 0,1 százaléknyi részesedést vásárolt az Eurosetben. Ezzel szintén 50 százalékra nőtt a tulajdoni hányada. Az orosz VTB elemzője szerint jelentősen támogathatja a MegaFon értékesítését a Euroset felvásárlása. Az ügylet révén 5500 orosz és fehérorosz üzlettel bővül az értékesítési hálózata, ami korábban csak 3750 egységből állt.

November 28-án debütált a londoni és a moszkvai parketten is a MegaFon részvénye, melytől 20 dolláros áron váltak meg tulajdonosai az IPO során. Az azóta eltelt nyolc kereskedési nap igen jól sikerült a részvény számára, miután ma már 22 dolláron is járt a kurzus. Kedvező hír, hogy az orosz telekompapír már a második kerekedési napján teljesítette a kritériumokat, ahhoz hogy bekerüljön az MSCI Russia indexbe, melyet nagy figyelemmel követnek az indexkövető alapkezelők.

MegaFon (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]