A gáztárolás felé kacsintgat az állam - Mi lesz a MOL-lal?

Vágólapra másolva!
A stratégiai gáztárolást is állami kézbe venné a kormány az E.On gázüzletágának megszerzését követően, legalábbis a gáztároláshoz benyújtott csütörtöki törvényjavaslatból ezeket a következtetéseket lehet levonni az Index szerint. A feladatot jelenleg a MOL többségi tulajdonában álló MMBF Zrt. végzi az állami ösztönzés hatására néhány évvel ezelőtt megépített Szőregi tárolóban.
Vágólapra másolva!

A gáztárolós törvényjavaslathoz egy csütörtökön benyújtott módosító értelmében a készletezési kötelezettség kizárólag a "magyar állam többségi tulajdonában álló biztonsági földgáztárolóban" tárolt és a biztonsági földgáztároló engedélyessel kötött szerződés alapján tároltatott földgázzal teljesíthető. A biztonsági földgáztárolót a fejlesztési miniszter rendeletben határozhatná meg.

A stratégiai tárolás feladatát eddig a MOL 72,5 százalékos tulajdonában álló Szőregi mező látta el, melyet a vállalat 2006-ban állami ösztönzésre épített több száz milliárd forintos beruházás részeként. Az Index szerint a földgáztárolást érintő törvényjavaslattal viszont az államnak az a célja, hogy a biztonsági tárolást maga lássa el, akár az E.On-tól megvásárolt Zsanai tároló alakításán keresztül.

Az MMBF esetleges állami kézbe vételével kapcsolatban már korábban - a törvényjavaslat október közepi benyújtásakor - is lehetett olvasni, így a csütörtöki módosító csak ráerősít az ilyen jellegű spekulációkra. Mivel egyelőre csak találgatni lehet azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen módon venné át a gáztárolást (teljesen más megítélés alá esne például, ha az üzletet egyszerűen átvenné, vagy ha a Szőregi mezőben vásárolna többségi tulajdont magának), a MOL-ra gyakorolt potenciális hatások számszerűsítése is nehézkes. Az MMBF Zrt. mindenesetre a MOL éves üzemi eredményéhez stabilan járul hozzá, az utóbbi években annak rendre 4-5 százalékát adva.