Harmatgyenge a kínai export: már nem erre figyelnek

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál sokkal gyengébb novemberi kereskedelmi adatokat közöltek a hétvégén Kínában. Az ország növekedését nagymértékben meghatározó exportdinamika a várt 9 százalék helyett csupán 2,9 százalékos volt, azonban az ipari termelés és a kiskereskedelmi értékesítések pozitív meglepetéssel szolgáltak. Mivel a piac egyre inkább a kínai belső folyamatok alakulására helyezi a hangsúlyt, az ország - már javuló, vagy legalábbis tovább nem romló - megítélésén nem változtat a sokat lassuló export.
Vágólapra másolva!

Mivel az export a kínai GDP 25 százalékáért felel, a jóval várt alatti növekedés nem kecsegtet sok jóval az ázsiai gazdaság számára. Az európai és amerikai lassulást egyértelműen megérzi Kína, bár sok szakértő az export növekedése helyett már inkább a belső fogyasztás alakulására és a beruházások ütemére helyezi a hangsúlyt. Ezek a tételek ugyanis mostanra a növekedést leginkább befolyásoló tényezőkké váltak.

Az exportadat azért is nem okoz akkora rémületet, mert az ipari termelés, illetve a kiskereskedelmi forgalom kedvezőbb képet festett novemberben. A piaci szereplők úgy tűnik már egyértelműen a belső folyamatok alakulására helyezik a hangsúlyt Kínával kapcsolatban.

A fogyasztással márpedig úgy tűnik nincs nagy gond, a felzárkózás folyamatán halad előre az ország. Ezt támasztják alá a novemberi autóértékesítési adatok is, mely újabb két éves rekordot döntött, felülmúlva az elemzői elképzeléseket is. Összesen 8,75 százalékkal többet, 1,46 millió darab járművet adtak el az országban, mely növekedést azonban segítette, hogy a kereskedők a készleteik év vége előtti leépítése miatt kedvezményes értékesítési árakkal dolgoztak.

Úgy tűnik tehát, hogy a kínai gazdaság a monetáris lazításoknak és infrastrukturális beruházásoknak hála az utóbbi időszakban képes volt nagyobb növekedésre kapcsolni. Nem bizonyítja ezt jobban semmi, mint hogy novemberben az ország minden idők második legmagasabb mennyiségét importálta vasércből (amit persze részben készletezési hatás is erősített a téli hónapokra várt bányaleállások előtt).