Magyarország elindult felfelé

Vágólapra másolva!
Túllendülhetett a konjunkturális mélyponton a magyar gazdaság a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) mutatója szerint.
Vágólapra másolva!

A magyarországi gazdasági ciklusokat jelző konjunktúramutató - a felülvizsgált adatok alapján - immár az egymást követő második hónapban javult. Szeptemberben még csak kissé, az augusztusi 98,94 pontos mélypontról 98,98 pontra javult a mutató értéke, míg októberben már markánsabban, 0,1 ponttal 99,08 pontra emelkedett.

Az augusztusi mélypontot megelőzően hat hónapon át romlott a magyar gazdasági konjunktúra. A mutató a gazdaság hosszú távú növekedési trendjét jelzi. A 100 pont alatti értékek azt jelentik, hogy a hosszú távú átlagnál lassúbb növekedésre van kilátás, míg a 100 pont feletti értékek ennél gyorsabb növekedést vetítenek előre.

Az OECD havonta publikálja összetett konjunktúramutatóját, amely 6-9 hónappal előre jelzi a reálgazdasági ciklusban bekövetkező változásokat. A párizsi székhelyű szervezet a mutató kiszámításakor többek között az üzleti megrendelések és készletek állományváltozását, egyes pénzpiaci mutatókat, így a részvényárfolyamokat, az üzleti hangulat változását, illetve a Magyarországhoz hasonló kis, nyitott gazdaságok esetében egyes kulcsfontosságú ágazatok adatait és a legfontosabb kereskedelmi partnerek trendjeit veszi figyelembe.

A Központi Statisztikai Hivatal által pénteken közzétett részletes adatok szerint a magyar bruttó hazai termék 1,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest. Piaci és kormányzati szakemberek szerint a magyar gazdaság 2013 második felében kerülhet ismét növekedési pályára. A kormány 0,9 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre.