Vágólapra másolva!
A hatályos szabály szerint az idén év végéig jelezhetik a devizahitelesek, ha be kívánnak lépni az árfolyamrögzítés rendszerébe és a piacinál kedvezőbb árfolyamon szeretnék törleszteni hitelüket néhány éven át. Ezt a határidőt tolná ki három hónappal egy fideszes parlamenti képviselő. A jövő héten lesz döntés.
Vágólapra másolva!

Ne az idén év végén, hanem jövő március utolsó munkanapján, 29-én legyen annak a határideje, ameddig lehet kérni az árfolyamgátat - ez a lényege annak a fideszes egyéni képviselői indítványnak, amely ma került a parlament elé.

A költségvetési bizottság tagja, Balázs József nyújtott be egy módosító indítványt a 2013-as költségvetést megalapozó salátatörvényhez. Ezt egészítené ki azzal, hogy a devizahitelesek jövő március 29-ig kérhessék, ha szeretnék fix árfolyamon törleszteni hitelüket. Az indítvány sorsa a jövő hétfőn dőlhet el, akkor tartják a zárószavazást.

Az árfolyamgát azt jelenti, hogy legalább három évig, de maximum 2017 közepéig a frankhitelt 180, az euróhitelt 250, a jenhitelt 2,5 forintos árfolyamon lehet törleszteni. A piaci és a fix árfolyam közötti különbségnek megfelelő törlesztőrészletből a kamatrészt (a törlesztőrészlet nagyobbik részét általában) a bank és az állam fele-fele arányban fizeti a bank ügyfele helyett, a tőketörlesztési rész azonban a gyűjtőszámlán gyűlik, és az árfolyamgát lejárta után azt is el kell kezdeni törleszteni.

Az árfolyamgát igénylése egyelőre nagyon lassan halad. Két héttel ezelőtt hozta nyilvánosságra a pénzügyi felügyelet a legfrissebb adatokat, amelyek szerint a jogosultaknak (akik 450 ezren vannak körülbelül) mindösszesen húsz százaléka jelezte október végéig, hogy élni kíván a lehetőséggel.

Aligha véletlen, hogy a múlt héten Orbán Viktor kormányfő is arra biztatta a devizahiteleseket, hogy minél többen lépjenek be a rögzített árfolyam rendszerébe, mert a kormány nem tudja garantálni, hogy a forint nem fog gyengülni.