További kötvényeket vennének vissza a görögök

Vágólapra másolva!
Görögország keddig kiterjeszti a határidejét kötvény visszavásárlási programjának, amivel a még hiányzó néhány milliárd eurós mennyiséget szeretné pótolni. A görög állam összesen 30 milliárd eurónyi állampapírt kíván visszavásárolni holnapig, ami nélkül ugyanis veszélybe kerülhet a korábban elfogadott hitelrészlet másik része, valamint az EU-IMF párossal kötött egyezség is, mely szerint 2020-ig a GDP 124 százalékára csökkentik államadósságukat.   
Vágólapra másolva!

Nem érkezett be a kívánt mennyiségű felajánlás a kötvénytulajdonosoktól a pénteki határidőig, ami miatt Görögország keddig kiterjeszti állampapír visszavásárlási programjának határidejét a Reuters írása szerint. A görög államhoz ugyanis péntekig csak 27 milliárd eurónyi felajánlás érkezett a befektetőktől, ezzel szemben ők körülbelül 30 milliárdnyit kívánnak megvásárolni.

A görög kötvény visszavásárlás lehetővé tétele az EU és az IMF korábban elfogadott 40 milliárd eurós mentőcsomagjának az egyik része volt, melynek keretében Görögország a korábban kibocsátott kötvényeit nagyjából 35 százalék körüli névértéken vásárolja vissza. Ez azt jelenti, hogy 30 milliárd eurónyi állampapír 10 milliárd euró fejében kerülhet vissza az államhoz.

Viszont a pénteki határidőig csak 26,5 milliárd euró névértékű kötvényt tudtak visszavásárolni, ezért úgy döntöttek, kedd délig fogadnak el felajánlásokat a kötvénytulajdonosoktól, hogy így pótolják a célként megjelölt 30 milliárd euróhoz még hiányzó mennyiséget.

Ennek sikere kulcsfontosságú Görögország szempontjából, ugyanis e nélkül nem tudnák leszorítani GDP arányos államadósságukat 124 százalékra 2020-ig, és a mentőcsomag többi részét sem kapnák meg. A várakozások szerint nem lesz gond a szükséges mennyiség megszerzésével, mivel a görög bankok élni fognak a felajánlás lehetőségével akkor is, ha a külföldi befektetők nem teszik ezt meg.

Röviddel a pénteki határidő lejárta után ugyanis a görög pénzintézetek engedélyt kaptak igazgatótanácsuktól, hogy a mérlegükben szereplő teljes görög államkötvény mennyiséget felajánlhassák a visszavásárlás sikeressége érdekében.

A befektetők azért vonakodhatnak a papírok visszaadásától, mert így eleshetnek a későbbi kamat- és árfolyamnyereségtől. Viszont ők is érdekeltek a program sikerességében, mivel kudarc esetén a görögök elesnének a hitelcsomag másik felétől, ami nélkül Görögország nem tudná teljesíteni esedékes kötvénytörlesztéseit. A felajánlásokat december 18-án fogja teljesíteni Görögország, vagyis ekkor történik majd a tényleges teljesítés.

A görög tízéves állampapírok hozama egyébként 3,9 százalékot csökkent ma, de a nagy optimizmus még korai lenne, hiszen a 13,9 százalékos hozam továbbra is nagyon magas, és Görögország kilábalását még számos brutális kockázat övezi.

Annál is inkább mert újra nő a feszültség az eurózónában, ezúttal Olaszország miatt. Mario Monti lemondásának hírére a befektetők pánikolni kezdtek, hogy az általa megkezdett reformfolyamatoknak is vége lehet, és Silvio Berlusconi színre lépése az európai krízis újabb hullámát is elindíthatja. Emiatt az olasz tíz éves állampapír hozam 27 bázisponttal emelkedett ma, de még mindig bőven 5 százalék alatt, 4,8 százalék környékén mozog.

Forrás: [origo]