A tegnapi makroadat dömping után kissé eseménytelenebb kereskedés zajlik az ázsiai tőzsdéken ma, ahol kisebb emelkedést produkálnak a főbb részvényindexek. A befektetők valószínűleg az amerikai FED kétnapos ülésére várhatnak, ahol kiderül milyen eszközökkel kívánja helyettesíteni a jegybank a kifutó Operation Twist programját. Amerikában is erősödni tudtak tegnap a börzék, melyekre már nem volt negatív hatással Mario Monti lemondásának a híre. Viszont a fiscal cliff problémája továbbra is nyugtalaníthatja a piacokat, ami megakadályozta a nagyobb menetelést. A határidős indexek alapján Európában is nyugodtabb napra lehet felkészülni, melyek nem mutatnak nagyobb kilengéseket.

Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Vegyes nyitás Európában, kisebb mínuszban a BUX

Enyhébb pluszok Ázsiában

A makroadatok tekintetében mozgalmasabb hétfő után ma kissé nyugodtabb kereskedés zajlik Ázsiában, ahol óvatosabb pluszokat lehet látni az amerikai piacok kisebb erősödései után. A befektetők makroadatok hiányában az amerikai FED kétnapos ülésére várnak, és arra, hogy a tengerentúli jegybank kiterjeszti-e kötvényvásárlási programját.

A kivárás miatt így csak enyhén "kúsztak" feljebb az ázsiai részvényindexek, ahol a kínai Shanghai Composite kissé megpihenni látszik az utóbbi két nap nagyobb ugrásai után, de újabb 0,2 százalékos emelkedésével egyre távolodik több éves mélypontjáról.

Ezzel szemben a japán Nikkei nem tudott csatlakozni régiós társaihoz, és 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.  

Forrás: [origo]

Óvatos pluszok a FED ülések előtt

Az európai piacokon megfigyelhető hangulatjavulás késő délután az amerikai börzékre is jó hatással volt, amikre így már nem nagyon hatott Mario Monti olasz miniszterelnök lemondásának a híre, és kisebb emelkedést mutattak be a főbb részvényindexek. A nagyobb erősödések viszont elmaradtak a költségvetési problémák körüli bizonytalanság miatt.

A fiscal cliff ügyében ugyanis továbbra sincs jelentős előrelépés, bár Obama szóvívője szerint az elnök továbbra is kész a kompromisszumokra. A megállapodás pedig azért lenne sürgős, mert ha év végéig nem sikerül egyezségre jutni, automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő megszorító csomag, mely recesszióval is fenyegetheti az USA gazdaságát.

Az óvatosság és a nyugtalanság miatt így csak kisebb pluszokat produkáltak az amerikai piacok, ahol a legjobban a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel 2000 teljesített fél százalékos erősödésével. Ezzel szemben a Nasdaq a pénteki záróértékén fejezte be a kereskedést. A Dow Jones 0,1 százalékos emelkedésével pedig két hónapja először tudott négy egymást követő nap pluszban zárni. Az S&P 500 pedig a novemberi elnökválasztás óta nem látott szinten, 1418 ponton fejezte be a kereskedést.

S&P 500 árfolyama (pontban)

Forrás: [origo]

A piac fókuszába valószínűleg a FED ma kezdődő kétnapos üléssorozata fog kerülni, ahol a fő kérdés az lesz, hogy a hónap végén kifutó Operation Twist program után indít-e valami újat a jegybank. James Bullard múlt héten azt mondta, hogy ő egy 25 milliárd dolláros kötvényvásárlást favorizálna, bár igaz, Bullard csak jövőre lesz szavazótag a tanácson belül. A bejelentések mindenesetre csak holnap várhatóak a tanácskozásról.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítettek, és csak tízből öt volt képes erősödésre. A legjobban a nyersanyagkapcsolt vállalkozások és az ipari cégek mozogtak 0,7, illetve 0,4 százalékos emelkedésükkel. Ezzel szemben a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó társaságok, és a távközlési cégek elgyengülést mutattak.

A pénzügyi vállalatokat többek között az AIG húzta lejjebb, mely 2,3 százalékos mínuszt szedett össze, miután kiderült, hogy az összes AIG részvényét értékesíteni akarja az amerikai pénzügyminisztérium, akik 32,5 dolláros áron akarnak több mint 234 millió részvényt eladni. A 4 éve megmentett biztosítóból így végleg kiszállna az állam, de még warrantjai maradnának.

A szektortársak közül a JP Morgan 0,6 százalékot, a Bank of America 0,7 százalékot, valamint a Citigroup is 1,2 százalékot vesztett az értékéből.

A technológiai szektort a legnagoybb komponensű Apple 0,7 százalékos esése sem tudta lehúzni a negatív tartományba, ugyanis a többi társaság részvényei jól teljesítettek. A Microsoft 1,8 százalékot, a Cisco 2,3 százalékot, míg az IBM 0,4 százalékot drágult. A HP 1,6 százalékkal került feljebb, miután olyan hírek röppentek föl, hogy a milliárdos befektető, Carl Icahn részesedést akar szerezni a cégben. A találgatásokat később cáfolták, de a pluszok nagy része megmaradt.

Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy feldarabolják a Gilead Sciences (Nasdaq) részvényt 2:1 arányban, és minden olyan befektetők, aki január 7-én birtokolja a részvényt, kap egy újat mellé. A feldarabolt papírokkal a kereskedés január 28-án indul. A hírre pozitívan reagált a papír, ugyanis 1 százalékos pluszba lendült utánna.

Ezen kívül szűkített negyedik negyedéves árbevétel és profit előrejelzésén a Texas Instruments (NYSE). A chipgyártó 2,89-3,01 milliárd dolláros árbevételre számít és 26-30 centes EPS-re, miközben korábban a menedzsment 2,83-3,07 milliárd dollárt és 23-31 centet jelzett előre. A piaci várakozás is ebben a sávban van, árbevétel esetében 2,95 milliárd dollárra számítottak a piaci szereplők. A közlemény szerint a számítógépek, a TV-k iránt gyenge, míg ebookok és konzolok iránt erős a kereslet. A részvények 0,1 százalékos mínuszban zártak tegnap.

Hewlett-Packard árfolyama (NYSE, USD)