Két és féléves mélyponton a 10 éves hozam

Vágólapra másolva!
2010 áprilisa óta nem látott szinteken tartózkodik a 10 éves lejáratú magyar állampapír másodpiaci hozama, amit a vártnál kedvezőbb inflációs adat mellett a nagy érdeklődést keltő 3 hónapos DKJ-aukció is támogat. Eközben Lengyelországban is esik a hasonló lejáratú állampapír hozama, amely már újabb történelmi mélyponton jár a mai kereskedés során.
Vágólapra másolva!

Két és féléves mélypontra süllyedt a 10 éves magyar államkötvény másodpiaci hozama a mai kereskedés során. A mai 6,32 százalékos hozam mintegy 18 bázisponttal alacsonyabb, mint a tegnap piaczáráskor tapasztalt hozam. A csökkenés hátterében egyrészt a vártnál alacsonyabb novemberi inflációs adat áll. A KSH közleménye szerint éves alapon 5,2 százalék volt a drágulás mértéke, szemben a Bloomberg 5,5 százalékos elemzői konszenzusával, illetve az egy hónappal korábbi 6 százalékos inflációval.

Másrészt jól sikerült a mai 3 hónapos DKJ-aukció is, melyen a kibocsátó az eredetileg meghirdetett 50 milliárd forintos mennyiséggel szemben 65 milliárd forintnyi diszkontkincstárjegyet értékesített. A háttérben a hatalmas kereslet állt, ugyanis az aukció lefedettsége 2,5-szeres volt. Az aukciós átlaghozam pedig több, mint egy éve nem volt ilyen alacsony, az 5,77 százalékos érték 19 bázisponttal alacsonyabb, mint a múlt héti aukciós átlaghozam.

Eközben a hasonló lejárattal rendelkező lengyel államkötvény másodpiaci hozama történelmi mélyponton ját 3,87 százalékon. Lengyelország már korábban teljesítette 2012-es forrásigényének bevonását, így a jelenlegi rekord alacsony hozamok mellett már a jövő évi szükségleteit tudja biztosítani az ország.

Forrás: [origo]