Felemásan nyitottak ma az európai piacok az amerikai és ázsiai tőzsdék kisebb emelkedése után, ahol a befektetők vélhetően az amerikai FED ma kezdődő két napos ülésére várhatnak. A nagyobb erősödést Mario Monti tegnapi távozásának a híre, valamint az amerikai fiscal cliff egyre égetőbb problémája gátolhatja. Itthon a BUX kisebb lemaradást mutat, melyben a főbb papírok gyengülése játszik szerepet. 

Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Csendes kereskedés Ázsiában és Amerikában

Tovább gyengül a BUX

Az európai tőzsdék felemás nyitása után a hazai részvényindex sajnos a lemaradók táborához csatlakozott, mivel 0,4 százalékos mínuszba került a BUX kora délelőtt. A régióban ezzel alulteljesítőnek számít, ahol a legjobban eddig a cseh PX index mozog, ami a tegnapi nagyobb esését kezdte el korrigálni.

A hazai piacot a vártnál kedvezőbb inflációs adat sem nagyon tudja segíteni, mely szerint novemberben 5,2 százalék volt a fogyasztói árindex éves változása, miközben 5,5 százalékos értéket vártak.

Forrás: [origo]

A BUX-ot a főbb papírok húzzák lejjebb, ugyanis a blue-chipek folytatják tegnap megkezdett lejtmenetüket. Az OTP már fél százalékot, míg a MOL és a Richter 0,3 százalékot veszített értékéből.

Az olajtársaság amiatt kezdhetett gyengülni, hogy kiderült, megvásárolja stratégiai gáztárolóit az állam a Napi Gazdaság információi szerint. Az olajcég 72,5 százalékos csomagjának értéke mintegy 150 milliárd forint lehet, kiesésével 7 milliárd forinttal csökkenhet a társaság árbevétele.

A másik gyógyszergyártó, az Egis is esni kezdett, és már fél százalékkal került lejjebb az árfolyama.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévő E-Star nyitás után egyből kiütötte 15 százalékos limitárát lefelé, miután kiderült, hogy a részvények a csőd miatt kikerülnek a BUX és BUMIX indexekből. Az alternatív energiaszolgáltató amiatt is szenvedhet, hogy jelentősen csökkent a profitabilitása.

Rajta kívül a PannErgy 1,4 százalékot, a Rába 0,6 százalékot esett, míg a CIG Pannónia távolodik történelmi minimumától, és 1,4 százalékot drágult.  

A forint lassan csordogál lefelé a főbb devizákkal szemben, és az euróval szembeni kurzusa a 283-as szintet vette célba. A dollár/forint árfolyama 218,3 körül, a svájci franké 233,5 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Zárkózik az olasz és spanyol index

Az ázsiai és amerikai tőzsdéken tapasztalható csendesebb pluszok után Európában nem mutatnak határozott irányt a főbb részvényindexek, melyek nyitás után vegyesen teljesítenek. A befektetők valószínűleg az amerikai FED ma kezdődő kétnapos ülésére, valamint a tegnap bejelentett meghosszabbított görög kötvényvisszavásárlási program eredményére várhatnak.

A nagyobb emelkedéseket Mario Monti lemondásának a hírére kialakult nyugtalanság gátolhatja, a piaci szereplők ugyanis attól tartanak, hogy a miniszterelnök távozásával az általa megkezdett reformfolyamatoknak is vége lehet, és Silvio Berlusconi színre lépése az európai krízis újabb hullámát is elindíthatja.

A tegnapi nagyobb zuhanás után az olasz és spanyol index próbálja korrigálni a veszteségeit, és felzárkózni régiós társaihoz. Az Ibex-et ma a spanyol kötvénykibocsátás is megmozgathatja, ahol Spanyolország 12-18 hónapos diszkontkincstárjegyet ad majd el.

Ma érdemes lesz még figyelni a német ZEW gazdasági hangulatindexre, melyre 6-os értéket várnak előzetesen.

Forrás: [origo]

A DAX-ot a ThyssenKrupp 0,3 százalékos kisebb esése húzza lejjebb, mely azután gyengült el, hogy kiderült, az amerikai egységében 4,7 milliárd dolláros leírást hajt végre. Emiatt sorozatban a második éve lesz veszteséges az acélipari cégnek, ezért úgy döntött, nem fizetnek osztalékot ebben az évben. Rajta kívül a bankok továbbra is rosszul teljesítenek, a Commerzbank 1,6 százalékot, a Deutsche Bank pedig 1,2 százalékot esett eddig.  

A FTSE-t az HSBC 0,3 százalékos gyengülése gátolja. A befektetési banknak 1,92 milliárd dollárt kell fizetnie az USA-ban pénzmosás elleni vádak miatt, ami a legnagyobb bankra kiszabott büntetésnek számít az Egyesült államokban.

Ezen túl a belga BEL 20 index kisebb lemaradását a Solvay SA és a Nyrstar 1,2 százalékos, illetve 1,4 százalékos esése okozza.