Vágólapra másolva!
Tovább tart a jó hangulat a külföldi piacokon, ahol az indexek tartják megszerzett előnyüket. A DAX már négy és féléves csúcsára ugrott fel, míg az olasz és spanyol index szintén kiemelkedően teljesít, melyek a tegnapi nagyobb eséseiket korrigálják. Az európai tőzsdék jó teljesítménye a magyar piacra is kedvezően hatott, ahol a BUX kisebb pluszban fejezte be a napot. Amerikában pedig nagy menetelés kezdődött, a Dow Jones már több mint 100 pontot ugrott, amit többek között a fiscal cliff lehetséges megoldása miatti optimizmus fűthet.
Vágólapra másolva!

A Richter gátolta a BUX-ot

Az Európában uralkodó jó hangulat miatt tovább erősödött délután a magyar részvényindex, amely zárásra így fél százalékos pluszt tudott összeszedni. A BUX ezzel illeszkedett régiós társai teljesítményéhez, ahol a WIG 20 index 1,2 százalékos emelkedés után másfél éves csúcsa körül fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedését az OTP kiemelkedő teljesítményének köszönheti, a bankpapír ugyanis 1,8 százalékot ugorva 4000 forint felett várja a holnapi nyitást.

A Magyar Telekom eltávolodott történelmi mélypontjától 0,8 százalékos emelkedése után.

A nap vesztesének a Richter bizonyult 1,4 százalékos zuhanásával, ami így jelentősen visszatartotta a magyar részvényindexet a nagyobb emelkedésektől. A MOL 0,3 százalékos eséssel csatlakozott hozzá, míg a másik gyógyszergyártó, az Egis pedig 0,8 százalékkal került ma feljebb.

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévő E-Star limitárához tapadva, 15 százalékos mínuszban zárt, miután kiderült, hogy a részvények a csőd miatt kikerülnek a BUX és BUMIX indexekből. Az alternatív energiaszolgáltató amiatt is szenvedhetett, hogy jelentősen csökkent a profitabilitása.

Rajta kívül a Rába 0,6 százalékot, az Állami Nyomda pedig 3 százalékot erősödött. Az utóbbi kiváló formában van, mióta megnyerte az izlandi jogosítványok gyártására kiírt pályázatot.

A tőzsde emelkedése magával húzta a kötvénypiacok javulását is, ami után a tízéves állampapír hozama 2010 áprilisa óta nem látott szintekre került. Ebben a vártnál kedvezőbb reggeli inflációs adat, valamint a délelőtti diszkontkincstárjegy aukció is a segítségére lehetett.

Forrás: [origo]

A kedvező részvénypiaci hangulatban a forint is tartani tudta erejét a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint kurzusa 282 körül, a dolláré 217 körül, a svájci franké pedig 232,5 körül mozognak.

EURHUF

Forrás: [origo]

Tovább vezeti a mezőnyt az olasz és spanyol index

Tartják előnyüket az európai piacok, ahol továbbra is kitart a kedvező ZEW gazdasági hangulatindex miatt kialakult jó hangulat. Az index értéke ugyanis 6,9 pontra emelkedett decemberben a novemberi -15,7 pontról, miközben az elemzők -11,3 pontos értéket vártak.

Az optimizmust fokozhatta, hogy nagy érdeklődés és hozamcsökkenés mellett sikerült Spanyolországnak 3,89 milliárd eurónyi 12 és 18 hónapos diszkontkincstárjegyet eladnia. Ennek segítségével a spanyol tízéves kötvényhozam 90 bázispontos csökkenés után már 5,45 százalék körül, az olasz pedig 4,7 százalék körül jár.

A részvénypiacokon a spanyol Ibex és az olasz FTSE/MIB továbbra is kiemelkedik régiós társai közül, melyek a tegnapi nagyobb veszteségeiket korrigálják.

Forrás: [origo]

A jó hangulatban a német DAX 4,5 éves csúcsára mászott, melyben a ThyssenKrupp 6,5 százalékos szárnyalása játszhatja a legnagyobb szerepet. Az acélipari óriás annak ellenére tud emelkedni, hogy rosszul sikerült amerikai és brazil terjeszkedésük miatt 3,6 milliárd eurós leírást kellett végrehajtaniuk, és így idén már nem tudnak osztalékot fizetni. A vezérigazgató ma megnyugtatta a befektetőket, hogy "ki fogják javítani a hibát".

Rajta kívül az E.On 2,7 százalékot, a Lufthansa 2,4 százalékot, valamint a BMW 1,8 százalékot drágult.

DAX index értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Ugranak az amerikai piacok

Amerikában kitörő az öröm a tőzsdéken, ahol az indexek már 0,8-1,4 százalék körüli erősödést mutatnak. A ma közölt külkereskedelmi mérleg hiánya nem rontotta el a hangulatot, mivel nem okozott meglepetést, és a vártnak megfelelően 42,2 milliárd dolláron alakult októberben a szeptemberi 41,5 milliárd dollár után.

A jó kedvet az is fűtheti, hogy a FED ma kezdődő kétnapos ülése után várhatóan havi 45 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot jelenthet be, hogy lecserélje a hónap végén kifutó Operation Twist programját.

Ezen kívül a befektetők optimisták az amerikai költségvetési problémák megoldásának az ügyében, mivel sajtóértesülések szerint jól haladnak a tárgyalások a politikusok között. A megállapodás azért sürgős, mert ha év végéig nem sikerül egyezségre jutni, automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő megszorító csomag, mely recesszióval is fenyegetheti az USA gazdaságát.

A tengerentúli indexek így meredek emelkedésbe kapcsoltak, a Dow Jones 110 pont emelkedés után már 13275 pontnál jár, míg a Nasdaq áttörte a 3000-es szintet 1,4 százalékos ugrásával.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül erősödének, ahonnak kiemelkednek a technológiai vállalatok. A jó hangulatban az Apple már 3 százalékot, a Google és a HP 2,1 százalékot, és a Microsoft 1,9 százalékot erősödött.

Különösen jól mozognak az Intel részvényei arra a hírre, hogy bejelentették, új technológiával fogják gyártani az okostelefonokba készülő chipjeiket, ami versenyképesebbé teheti őket a piacon. A részvények már 3,2 százalékot emelkedtek.

Forrás: [origo]

A pénzügyi vállalatokat többek között az AIG repíti, ami már 4,2 százalékot száguldott, korrigálva tegnapi veszteségeit. A részvényeken az amerikai pénzügyminisztérium 22,7 milliárd dollárnyi profittal adott túl.

A szektortársak közül a Morgan Stanley 2,6 százalékos, a Bank of America 0,9 százalékos, a JP Morgan másfél százalékos, a Citigroup pedig fél százalékos pluszban található.

További vállalati hír, hogy közel 1,5 milliárd dollárért megvásárolja a Spectra Energy a Express-Platte System csővezetékrendszert. Ez az egyik olyan csővezeték, amin keresztül Nyugat-Kanadából észak-amerikai finomítókhoz érkezik meg az olaj. A papírok ennek ellenére fél százalékos mínuszban mozognak.

5,4 százalékot ugrottak már a Delta Airlines részvényei, miután a cég 360 millió dollárért megvásárolja a Singapore Airlinestól a Virgin Atlantic 49 százalékát - közölte a Bloomberg. Előzőleg még csak találgatások voltak az ügyletről, és a becslések 300-500 millió dollár között szóródtak.

A nyersanyagok közül az olaj nem mutat jelentősebb elmozdulást, és 85,6 dollár körül tanyázik, míg az arany árfolyama 0,4 százalékot veszítve értékéből 1708 dollárnál található.

Delta Airlines árfolyama (NYSE, USD)

Forrás: [origo]