Goldman: Ebből még baj is lehet

gs, címlap
Vágólapra másolva!
Egy jellegzetes trendfordító alakzat készül kialakulni a Goldman Sachs napi grafikonján. A charton egy fej-váll formáció rajzolódhat ki, ami miatt akár 100 dolláros szint közelébe is visszaeshet az amerikai befektetési bank árfolyama.
Vágólapra másolva!

Egy klasszikus trendfordulós alakzat rajzolódik ki a Goldman Sachs amerikai befektetési bank grafikonján. A papír a júniusi 90-95 dolláros szintről egészen 120-130 dollár környékéig emelkedett fel néhány hónap leforgása alatt. A papír viszont november óta nem muzsikál túl jól, a lokális mélypontról már csak az 50 napos mozgóátlag környékéig tudott eljutni, ezáltal pedig az őszi csúcsponthoz képest alacsonyabb csúcs alakulhatott ki.

Ha a részvény letöri a 113 dolláros szintet, mely az alakzat nyakvonalát jelenti, akkor akár 101 dollárig is bezuhanhat az árfolyam a formációból számítható szint szerint. A cél elérését viszont több támasz is megakadályozhatja. Első körben 110 dollárnál a 200 napos mozgóátlag, majd 106 dollárnál a 161,8 százalékos Fibonacci lehet menedék.

Az indikátorok nem festenek jól a grafikonon, hiszen az MACD indikátor eladási szignált jelez, miközben az RSI hosszú ideje csökkenő trendben mozog.

Ha azonban a részvény fel tud pattanni, majd át tudja törni az 50 napos mozgóátlagot és a jobb váll fölé tud jutni, akkor leradírozhatja az alakzatot, így meghiúsulhat a trendforduló.

Goldman Sachs napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]

Mi az a fej-váll alakzat?

A technikai elemzés során geometriai formációkat próbálnak sok esetben a szakértők felfedezni a grafikonokon. Az egyik ilyen szubjektívnak tekinthető alakzat a fej-váll. A kialakulásához az kell, hogy egy emelkedő trend során az árfolyam egy kisebb korrekciót hajtson végre, amivel kialakulhat egy lokális mélypont. A növekedő szakasz következő részénél szükség van egy új lokális csúcspont elérésére, amit egy újabb visszaesés követ a korábbi lokális mélypont körüli szintig. Innen az árfolyam ismét meg szokott indulni az északi irányba, de a lendülete már nem túl acélos, mivel az előző lokális csúcshoz képest csak egy alacsonyabb lokális csúcs jön össze.

Az azonos szinten kialakuló mélypontokat nyakvonalnak hívják, ami alá ha az utolsó lokális csúcsot követően beesik az árfolyam (lehetőleg nagy forgalommal), akkor létrejön a fej-váll formáció. Ebben az esetben komoly zuhanás következhet be a technikai elemzés szerint. Sok esetben a nyakvonal és a második csúcspont távolságát szokta megtenni a déli lejtőkön az instrumentum.
A fej-váll formációnak van fordított változata is, ami a csökkenő trendet változtatja meg, fordított fej-vállnak nevezik.