Vágólapra másolva!
A spanyol és olasz piac kivételével nem mutatnak jelentősebb elmozdulást az európai és amerikai tőzsdék, mivel a befektetők a FED ma véget érő üléssorozatának az eredményére várnak. Valószínűleg egy újabb eszközvásárlási programot jelenthetnek be, ami jelentős piacmozgató hatással járhat, addig viszont a partvonalon kívül helyezkednek el a piaci szereplők. Itthon a BUX kisebb lemaradásban mozgott régiós társaihoz képest, amit többek között a MOL-nak "köszönhet". 
Vágólapra másolva!

Kissé lemaradt a BUX

Kisebb mínuszban fejezte be a kereskedést a magyar részvényindex, melyre nem tudott hatni az európai piacok kisebb emelkedése. A BUX 0,2 százalék körüli gyengülésében leginkább a MOL esése játszott szerepet, amivel a hazai tőzsde kisebb lemaradásban mozgott régiós társaihoz képest. A cseh PX index kiemelkedett a szomszédos tőzsdék közül, mivel tegnap kisebb lemaradásban volt, és ma ezt próbálta behozni.

Forrás: [origo]

A MOL nagyobb esésen ment keresztül délután, és végül 0,7 százalékos gyengülésben állapodott meg zárásra. A társaság részvényeire a célárcsökkentés sem lehetett jó hatással.

Az OTP a tranzakciós adó lehetséges emelésének a hírére mutatott be kisebb gyengülést, mivel az még nagyobb terhet jelenthet a számára. A bankpapír 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A Richter egész nap tegnapi záróértéke körül mocorgott, végül 0,2 százalékos pluszban zárt. A gyógyszergyártó egyébként újból vette saját részvényeit, ezúttal tőzsdén kívüli forgalomban, ami segíthette az erősödését.

Az Egis visszajött a nagyobb mínuszokból, és árfolyama végül 0,2 százalékkal került feljebb. A Magyar Telekom viszont tovább menekül 367 forintos történelmi mélypontjáról, és 1 százalékos pluszban fejezte be a napot.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévőE-Star tovább zuhant a lejtőn, és 23 százalékot vesztve értékéből 222 forinton várja a holnapi nyitást. A részvényeknek egyébként kiterjesztették a kereskedési sávját, így ma már 30 százalékot is eshettek vagy emelkedhettek. A nagy esések azt követően bontakoztak ki a részvény piacán, hogy a Raiffeisen felbontotta a vállalattal kötött hitelszerződéseket, melyet követően az E-Star csődvédelembe menekült. A Népszabadság információi szerint a jelzáloggal rendelkező hitelezők többségének is hozzá kell járulnia a csődegyezséghez.

Rajta kívül a Rába 0,8 százalékos mínuszban, a PannErgy 0,8 százalékos mínuszban, míg a Danubius tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést.

A forint nem mutatott délután jelentősebb elmozdulást a főbb devizákkal szemben. Az euró/forint kurzusa 282,5 körül, a dolláré 216,6 körül, a svájci franké pedig 233 körül mocorog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Újra kilőtt a FTSE/MIB

Tartják kisebb előnyüket az európai tőzsdék, ahol a jó kedvet az segítheti, hogy az eurózóna pénzügyminisztereinek mai találkozója után közeledtek az álláspontok a közös bankfelügyelet felállításáról. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter ugyanis elmondta, rendkívül optimista a megállapodás létrejöttével kapcsolatban, ami után az eredeti tervek szerint az ECB júliusra elkészíti a bankunió szabályozását, ami 2014 elején indulhat el.

A piacok nagyobb emelkedését a meghosszabbított görög kötvény visszavásárlási program felemás eredménye is hátráltathatta, mivel sikerült ugyan a tervezett 30 milliárd eurós mennyiséget visszavásárolni, de a korábban vártnál magasabb vételáron, ami miatt a 2020-ra vállalt 124 százalékos GDP-arányos államadósság sem teljesülhet.

Ezek után óvatos pluszok jellemzőek az európai tőzsdékre, ami a ma esti FED ülés miatti kivárásra vezethető vissza, mivel a befektetők vélhetően arra várnak, milyen döntés születik az amerikai jegybank kétnapos ülése után. Kellemes kivételként a spanyol és olasz börze mozog nagyobb pluszban, melyek változatlanul hétfői nagyobb esésüket korrigálhatják. A FTSE/MIB-t a Mediaset 5,2 százalékos erősödése repíti.

Forrás: [origo]

A német DAX négy és féléves csúcsra kerülésében a ThyssenKrupp 3,8 százalékos emelkedése is szerepet játszott. Az acélipari cég azután kezdett menetelni, hogy a Jefferies elemzőház tartásra vételre emelte ajánlását a papírjaira. Rajta kívül a Commerzbank 3 százalékot, míg a Lufthansa 1,9 százalékot erősödött. A Daimler is 0,7 százalékkal került feljebb annak ellenére, hogy a társaság mégis csökkentheti osztalékát a legújabb hírek szerint.

A londoni FTSE-t a kellendő Kcell részvények is segítik, melyek 3 százalékot emelkedtek első kereskedési napjukon.

A francia CAC nem tudta felvenni régiós társai ritmusát a Peugeot szárnyalása ellenére sem. Az autógyártó papírjait rendesen megtépték, 10 százalékot emelkedtek, miután a cég költségcsökkentő intézkedések keretében a júliusi 8000 ember után újabb 1500 főt bocsát el.

DAX értékének az alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Amerikában

Egyelőre nem mutatnak jelentős elmozdulást a tegnapi nagyobb emelkedések után az amerikai részvényindexek, ahol a befektetők a FED mai ülésének az eredményére várnak. A piaci vélemények szerint a kifutó Operation Twist helyett egy 45 milliárd dolláros új monetáris élénkítő programot jelenthetnek be a gazdaság felpörgetésére. Emellett valószínűleg a nulla százalék körüli alapkamat változatlanul marad.

Így Európához hasonlóan a kivárás jellemző az amerikai parkettekre, melyből a döntések este fél hétkor történő nyilvánosságra kerülése, valamint Ben Bernanke fél 9-es sajtótájékoztatója mozdíthatja ki a piacokat.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül kiemelkednek társaik közül a távközlési és pénzügyi cégek papírjai. Az utóbbiakat a Berkshire Hathaway 2,3 százalékos, a JP Morgan 1,1 százalékos, valamint a Wells-Fargo 1,2 százalékos erősödése segíti.

Forrás: [origo]

A Costco nagykereskedelmi lánc 0,4 százalékos pluszban forog gyorsjelentése után, mely EPS soron jobb (tényleges: 95 cent, várt 93 cent) árbevétel soron viszont kicsit rosszabb lett (várt: 23,72 milliárd dollár, várt: 23,75 milliárd dollár), mint amire az elemzők számítottak. A negyedévben éves alapon 7 százalékot bővült a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma.