Hanyatlik a magyar ipar

Vágólapra másolva!
Októberben közel 4 százalékkal csökkent az ipari termelés és az új megrendelések csökkenése alapján a kilátások sem túl jók.
Vágólapra másolva!

Októberben az ipari termelés 1,7 százalékkal csökkent éves szinten, a munkanaphatással korrigált mutató szerint pedig 3,8 százalékos volt a hanyatlás - közölte pénteken az előzetesen közzétett számokkal megegyező részletes ipari adatokat a KSH. Az ágazat teljesítménye az év első tíz hónapjában közel 1 százalékkal esett vissza.

A jelentés szerint az októberi visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozta, amelyet a járműgyártás és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni.

Októberben a feldolgozóipar jelentősebb súlyú alágazatai közül a járműgyártásban 7,7 százalékos bővülés ment végbe, ám a másik nagy alágazat, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 25,3 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni. A két alszektor exportadatai ezzel összhangban vannak: a járműgyártás kivitele 10,6 százalékkal nőtt, ezzel szemben az elektronikai cikkek exportja 23,5 százalékkal csökkent.

A gyenge októberi teljesítmény mellett borúlátásra ad okot, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 9 százalékkal csökkent éves szinten. Ráadásul az ágazatot hajtó export kilátásai is rosszak, mivel az új exportrendeléseknél 9,6 százalékos volt a csökkenés.