Újabb hatalmas bányaipari felvásárlás jöhet

Vágólapra másolva!
Az idei harmadik legnagyobb bányaipari tranzakciója jöhet, a First Quantum Minerals venné meg a szintén kanadai Inmet Mininget. Az 5,2 milliárd dolláros ügyletet felét részvénnyel, másik felét pedig készpénzzel finanszírozná a felvásárló.
Vágólapra másolva!

5,1 milliárd kanadai dollárért (5,2 milliárd USD) venné meg a torontói Inmet Mininget a First Quantum Minerals. A Bloomberg értesülései szerint az új felvásárlási ár jócskán meghaladhatja az előző, novemberi ajánlatát a cégnek. 72 kanadai dollárt ajánl ugyanis a First Quantum vezetősége az Inmet egy részvényéért, ami 36 százalékkal haladja meg a november 27-i záróárfolyamot. A torontói bányásztársaság aznap utasította vissza a First Quantum első ajánlatát.

Az elemzők azonban még így is meglepettek, magasabb árra számítottak, 75 és 80 kanadai dollár közötti ársávval kalkuláltak. A vancouveri székhelyű felvásárló vezetősége egyöntetűen optimista, szerintük a tranzakcióval 2017-re az ötödik legnagyobb rézbányászattal foglalkozó cég lehet a világon.

First Quantum Minerals (Toronto Stock Exchange)

A First Quantum a kiszemelt cég panamai, Cobre névre hallgató rézbánya-projektjére apellál. Az Inmet korábbi közleménye szerint 6,2 milliárd amerikai dollárt költött volna a bánya kiépítésére, amivel mintegy 266 ezer tonna színesfémet állított volna elő évente. Jól diverzifikálja operációit a társaság, ugyanis Finnországban, Spanyolországban és Törökországban is iparági érdekeltségei vannak.

Inmet Mining (Toronto Stock Exchange)

A felvásárlás a harmadik legnagyobb bányaipari ügylet lehet idén, a Glencore-Xstrata és a Sesa Goa-Sterlite Industries tranzakciói után. Az 1996 alapított First Quantum Minerals menedzsmentje reméli, hogy már 2016-ra a hatodik legnagyobb iparági szereplő lesz az üzlet lebonyolítását követően.