Új olajipari óriás jöhetett volna létre

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év során többször is azt tervezte a Royal Dutch Shell, hogy felvásárolja a BP-t, mivel utóbbi papírjai nagyjából 50 százalékot zuhantak a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt.
Vágólapra másolva!

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Royal Dutch Shell a BP olajcég felvásárlásán is elgondolkozott az elmúlt két év során többször is.

Az újságnak adott interjújában a Shell vezetője, Peter Vosser kiemelte, hogy felmerült náluk a konkurens olajcég felvásárlása a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa után. A BP részvényei a nagyjából 50 százalékot zuhantak a tragédia után, ráadásul az árfolyam azóta sem tudott az akkori magasságokba visszajutni.

BP árfolyama (LSE, penny)

Forrás: [origo]

A Shell vezérigazgatója nem akarta elárulni, hogy továbbra is érdeklődik-e még a versenytársa iránt. Peter Vosser ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a cége nem szorul rá egy nagyobb vállalat felvásárlására.

Amennyiben a Shell felvásárolta volna Európa második legnagyobb olajcégét, a BP-t, akkor az egyik legnagyobb olajpiaci szereplő jöhetett volna létre, hiszen a Shell a legnagyobb olajcégek között szerepel piaci kapitalizáció szempontjából.Forrás: [origo]