Megtámogatja az adósokat az állam

2012.12.17. 13:29

Visszamenőleges hatállyal kedvezőbbé teszi a lakásfinanszírozást a kormány: emelkedik a kamattámogatás összege, nő a felvehető hitel nagysága és hosszabb ideig lehet igénybe venni a rossz adósokra vonatkozó támogatásokat is.

Zsarnóci Csaba, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős helyettes államtitkára hétfőn jelentette be a változásokat, amelyek a lakást keresőket, a már támogatott hitellel rendelkezőket és a fizetési késedelemben lévő adósokat is érintik.

A lakáshitelek kamattámogatása jelenleg öt évig tart, de évente csökken, a kormány döntése értelmében a jövőben viszont 5 évig állandó lesz, használt lakásra 50, újra pedig 70 százalék lesz a kamattámogatás. Emellett emelkednek a támogatott kölcsönösszegek: új lakásnál 10-ről 15 millió forintra, használt lakásnál, illetve felújításnál 6-ról 10 millió forintra. Használt lakásnál a támogatott hitellel vásárolható ingatlan vételára is nő, 15-ről 20 millió forintra.

A kedvezőbb feltételek visszamenőleges hatályúak, így aki korábban vett fel lakáskölcsönt, arra is vonatkoznak. Kamattámogatással jár kölcsön a jövőben a bővítésre is, ami jelenthet emeletráépítést, tetőtér-beépítést, illetve egy helyiséggel történő bővítést is. A feltételek itt azonosak a használt lakás vásárlásával. Új szabály az is, hogy a folyamatban lévő lakásépítésre is igényelhető támogatott hitel.

A hátralékos hiteladósok 2013. december 31-éig igényelhetik a rájuk vonatkozó speciális támogatást. Zsarnóci Csaba elmondta, hogy a mostani módosítások költségvetési kihatását fedezi az a 200 milliárd forint, amely a jövő évi költségvetésben egyéb lakástámogatásként szerepel.