Vágólapra másolva!
Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken a karácsonyi szezon közeledtével, ahol a vegyes mozgások a japán választások kedvező kimenetelére, valamint az amerikai költségvetési problémákra vezethetők vissza. Itthon a BUX alacsony aktivitás mellett lefelé kezdett csorogni, amit az OTP és a MOL kisebb gyengülésének köszönhet. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Agresszív élénkítés jöhet Japánban- ugrik a jen
Vágólapra másolva!

Veszélyben lehet a MOL minősítése

Alacsony aktivitás mellett kisebb gyengüléssel kezdte a hetet a magyar részvényindex, ami inkább a karácsonyi szezon közeledtével az alacsonyabb forgalom miatti lecsorgásra vezethető vissza. A régióban sincs nagy mozgás, pénteki záróértékük körül tanyáznak a főbb indexek.

Forrás: [origo]

A BUX enyhébb gyengülésében az OTP és a MOL kisebb esésének van szerepe, a két blue-chip egyaránt 0,3 százalékos mínuszban található délelőtt.

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy átlépte az 5 százalékos küszöböt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő részedesése a bankban december 11-én, ami után már 5,27 százalékos a tulajdoni hányada az MNV-nek.

A MOL-t pedig közvetve negatívan érintheti az INA-n keresztül, hogy bóvli kategóriába került Horvátország adósbesorolása az S&P-nél. A hitelminősítő a reformintézkedések hiányára és a gyengülő fiskális helyzetre hivatkozva döntött a lépés mellett. Az S&P Magyarország korábbi leminősítését követően közölte, hogy nem nyúl a MOL besorolásához, ugyanakkor, egy újabb magyar vagy horvát osztályzatrontás már meglátszana az olajcég megítélésén is.

Rajtuk kívül a Richter és a Magyar Telekom 0,2 százalékot erősödött eddig, míg az Egis pocsékul kezdett, és 0,8 százalékot esett.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Pannergy 1,8 százalélkot emelkedett, miután az energiacég legnagyobb tulajdonosa, a Benji Invest 2000 darab PannErgy részvényt vett pénteken 570 forintos átlagáron. Rajta kívül a Rába fél százalékkal, az E-Star pedig 1,2 százalékkal került feljebb.

A Synergon viszont rosszul kezdte a napot 5,3 százalékos zuhanása után, mivel elbukták a hazai elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítésére kiírt tendert. A pályázatot a Getronics Magyarország Kft nyerte meg.

A forint nem bír elmozdulni havi mélypontjáról az euróval szemben, a kurzusa délelőtt a 284-es szint felett jár. A dollár/forint árfolyama viszont kissé lejjebb került, és a 215,8-as szintél található, míg egy svájci frankért 235,3 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nem fizet osztalékot a KPN, zuhan az árfolyama

Vegyesen indították a hetet a vezető európai részvényindexek, amiben a japán és kínai tőzsde erősödésének, valamint az amerikai fiscal cliff miatti félelmeknek lehet szerepe. Az új japán kormány megválasztása kedvező fejleménynek tekinthető, mivel Shinzo Abe miniszterelnök erőteljes nyomást gyakorolhat az ottani jegybankra, hogy agresszívabb monetáris és fiskális politikával pörgessék fel a gazdaságot.

A befektetőket viszont továbbra is az amerikai költségvetési problémák nyugtalaníthatják, ami a héten tovább mozgathatja a piacokat. A hétvégén előrelépés történhetett a fiscal cliff ügyében, John Boehner republikánus vezető ugyanis úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak lehetnek elfogadni a gazdagabb rétegek nagyobb mértékű megadóztatását. Ezt korábban ellenezték a republikánusok, és inkább a kiadás oldal nagyobb lefaragását szerették volna elérni, és többek között az erről szóló vita miatt nem tudtak eddig megállapodni.

Európában kiemelkedik társai közül az olasz és német index. A FTSE/MIB-t többek között a Banco Popolare 1,9 százalékos emelkedése segítheti, míg a DAX-ot a Lufthansa és az Infineon másfél százalékos drágulása húzza feljebb.

Forrás: [origo]

A KPN jelentős csökkenéssel reagált arra a hírre, hogy nem fizet osztalékot a 2012-es üzleti év után a cég, mivel 1,35 milliárd eurót költöttek korábban gyorsabb frekvenciák megvételére. A részvények már 13,4 százalékot estek, a negatív tartományban tartva a holland AEX indexet.

A Peugeot közel jár a megállapodáshoz több pénzintézettel ahhoz, hogy finanszírozáshoz jusson. 4 milliárd eurónyi szindikált hitelre van szüksége a refinanszírozáshoz az autógyártónak, amit karácsonyig megkaphat a Bloomberg szerint. A hírre 2,2 százalékos emelkedéssel reagált a papír.

Az Eni egyelőre nem mutat elmozdulást arra a hírre, hogy 8 milliárd dollárt készülnek befektetni Líbiában a következő 10 évben. Az olasz olajcég a kutatás-kitermelés üzletágba kíván befektetni.

KPN árfolyama (Euronext Amsterdam, euró)

Forrás: [origo]