Matolcsy szerint nem kell devizakötvény, az államtitkár szerint igen

Vágólapra másolva!
Lemondana a bankadó egy részéről a kormány alig hetekkel azután, hogy a véglegesítette a szektort az eredeti tervek szerint csak átmenetileg sújtó terhet - mondta el a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Pleschinger Gyula. Az interjúból az is kiderült, hogy a kormánynak eszébe sem jutott, hogy ne nemzetközi forrásból próbálja meg finanszírozni a jövőre lejáró devizaadósságot.
Vágólapra másolva!

Fel sem merült, hogy ne lépjen ki a nemzetközi kötvénypiacra a kormány jövőre - mondta el Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában. Az interjúból nem derült ki, hogy pontosan mikor hangzottak el az államtitkár szavai, de éles ellentétben állnak Matolcsy György hétvégi nyilatkozatával, amelyben azt sejtette, hogy talán nincs is szükség devizakötvény-kibocsátásra az államadósság finanszírozásához 2013-ban. A kérdés azért fontos, mert a tegnapi, látványosnak mondható forintgyengülés egyik kiváltó oka lehetett Matolcsy hétvégi nyilatkozata, ezért Pleschinger Gyula szavai megnyugtatóan hathatnak a piacon.

Pleschinger azt is elmondta, hogy az elsődleges cél az elmúlt hónapokban a túlzott deficit-eljárás alól való kikerülés volt, amire jövő nyáron jó esélyünk is mutatkozik. Ezután tud a kormány igazán a növekedésre fókuszálni, elsősorban a hitelezés még erőteljesebb ösztönzésével.

Már a bankadó csökkentéséről van szó

A költségvetési egyensúly helyreállításához egyértelműen szükség volt a bankadó tartóssá tételére is, de a jövőben a kormány arra törekszik, hogy a lehetséges kedvezményeket úgy strukturálja, hogy a bankok növekvő szerepvállalása csökkenő adóterhet jelentsen számukra. A kormány Pleschinger szerint azt vizsgálja, hogy mennyi bankadóról mondhat le ahhoz, hogy az ezzel élénkített hitelezés révén megugró fogyasztásból és beruházásokból származó bevételek "kipótolják" a kieső bankadót a költségvetés számára.

Tegyük hozzá, hogy a kormány múlt hónapban tette véglegessé a bankszektorra átmeneti módon kirótt új adónemet, ami egyébként is jelentős fékezőerőt jelentett a hitelezésre más gazdaságpolitikai intézkedésekkel együtt. Erre elvileg éppen amiatt volt szükség, hogy tartósan javíthassa a költségvetés egyenlegét. Pleschinger Gyula szavai arra utalnak, hogy a kormány a túlzott deficit-eljárás beszüntetése után a hiány újbóli elengedését fontolgatja, azaz részben visszatérne az eredeti, hiányból finanszírorozott növekedésbeindításhoz.