Visszavonul a Samsung, nem perli az Apple-t Európában

Vágólapra másolva!
Egy kisebb fronton lezárult a Samsung és az Apple között zajló háború, miután a dél-koreai cég visszavonta egyik bírósági keresetét az amerikai társaság ellen, amit még korábban ellencsapásként indíthatott az augusztusban kapott rekordbírsága után. A háborúnak viszont nem valószínű, hogy vége lesz ezzel a két technológiai óriás között, ugyanis az okostelefonok piacán zajló éles verseny folyamatosan a másik kiszorítására tett próbálkozásokra készteti a két vállalatot.   
Vágólapra másolva!

A Samsungnál bejelentették, hogy ejtik a bírósági keresetet az Apple ellen öt európai országban - Németországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában -, ami a dél-koreai cég technológiájának európai országokban történt felhasználása miatt indult. A bejelentés órákkal azután érkezett, hogy egy amerikai bíróság elutasította a vállalat kérelmét a Samsung okostelefonok betiltásával kapcsolatban. A vállalatnál azzal indokolták a döntést, hogy jobb a piacon küzdeni becsületesen, mint folyamatosan a bíróságon kardoskodni.

Szintén mai hírek szerint az Apple az Egyesült Államokban egyenesen a Samsung okostelefonjainak betiltását szerette volna elérni, de a bíróság érthető okokból elutasította a keresetet. A két technológiai óriás között hónapok óta folynak egymás ellen indított perek különböző szabadalmi, technológiai jogok másolására hivatkozva. A most visszavont kereset vélhetően bosszúból indult, amiért augusztusban a kaliforniai bíróság 1,05 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Samsungot Apple technológiák másolása miatt.

Az évi 219 milliárd dolláros forgalmú okostelefon piacot tekintve érthető, hogy miért próbálja kiszorítani egymást a két fél. A Samsung és az Apple ugyanis egymás legnagyobb versenytársának számít, amit bizonyít az egyre éleződő verseny a szegmensben. A harmadik negyedévben az ázsiai társaság le is taszította az amerikai céget a trónról az eladott okostelefonok tekintetében, míg az elmúlt hetekben viszont az iPhone-ok vették vissza az első helyett az eladási ranglistán az androidos okostelefonok előtt.

Az Apple részvények egyelőre jól reagáltak a hírekre, ugyanis 1,4 százalékos pluszban mozognak a nyitás előtti kereskedésben.

Apple (Nasdaq)

Az elmúlt hetekben a Samsunggal folytatott pereskedés és az iPhone, illetve az iPad piaci részesedésének lehetséges lemorzsolódása miatt egyre több elemző adott hangot aggodalmának. A többség még mindig vételre ajánlja a részvényt, de érkeztek leminősítések is, a Citi például tartásra rontotta ajánlását az Apple papírjaira. A karácsonyi negyedév teljesítménye kulcsfontosságú lesz a vállalat számára, hiszen sok elemző arra alapozza a véleményét, hogy az iPhone-t a rengeteg androidos készülék - köztük elsősorban a Samsung csúcstelefonjai - kiszorítják a piacról.