Szakajtónyi céget vett a Synergon

Vágólapra másolva!
1,9 milliárd forint értékben vásárolt a Synergon magyarországi informatikai vállalakozásokat, amelyek a menedzsment várakozása szerint jelentősen javítja a cég eredményességét. A felvásárlásokat az Infinity értékesítésébeől származó forrásból és saját részvényeivel finanszírozta a vállalat.A vállalat által bejelentett tranzakció hozzájárulhat majd a részvényesi érték teremtéséhez, annak köszönhetően a Synergon előretekintő EV/EBITDA mutatója a 4,5-ös szintekre csökkenhet. Ez még az utóbbi időszak árfolyam emelkedése ellenére sem tűnik elrugaszkodott szintnek, miközben a vállalat eredménye jelentősen bővül.
Vágólapra másolva!

Közel egy éves előkészítő munka eredményeként, valamint a cégcsoport tratégiájával összhangban, jelentős mértékű felvásárlást hajt végre a SYNERGON Informatika Nyrt. - írja a cég mai közleményében, amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

"Aláírásra került a SYNERGON által "DataWorld Tranzakció"-ként elnevezett megállapodás csomag, amellyel a cégcsoport több gazdasági társaságban is meghatározó mértékű befolyást, valamint jelentős ingatlanvagyont szerez. Az ügylet során a SYNERGON vételárként közel 1,9 milliárd forintot fizet meg, saját részvényt is felhasználva az eladókkal kötött megállapodások alapján. Az ügylettől az Igazgatótanács a Társaság piaci pozíciójának, illetve a nyereségtermelő képességének jelentős növekedését várja.

A "DataWorld Tranzakció" részeként felvásárolt társaságok jól illeszkednek a cégcsoport adatvagyont szolgáltató stratégiájához. Ezzel a lépéssel a szolgáltatási értéklánc egyedülálló integrációja valósul meg a hazai piacon, valamint stabil alapot biztosít az IT infrastruktúra-szolgáltatások szegmensében történő erőteljes piaci megjelenéshez is.

A cégcsoport árbevétele várhatóan közel 3 milliárd forinttal, míg EBITDA teljesítménye legalább 400-450 millió forinttal bővülhet jövőre, figyelembe véve a cégcsoportba kerülő társaságok idei várható teljesítményét és a jövő évi szerződés állományát.Az ügyletet a SYNERGON jelentős részben az Infinity értékesítéséből származó forrásból, valamint további rendelkezésre álló saját erő felhasználásával, így saját részvények felhasználásával is finanszírozza. A tranzakció az értékesített cseh lányvállalat eredményeit meghaladó megtérülésű befektetésként értékelhető.

A "DataWorld Tranzakció" részeként a SYNERGON részesedést szerez az NK Services (Magyarország) Kft.-ben, a több társaságot tulajdonló Wiera Csoportban (Wiera Kft. és AccessPoint Kft.), az Infirio Kft.-ben, a GPSCom Kft.-ben, valamint egy - az Adatvilág Kft. által megvalósuló adatközponti fejlesztés helyszínéül szolgáló, közel 500 ezer m2 területű ipari ingatlanban. A mostani tranzakcióval a SYNERGON amellett, hogy az adatparki tevékenységét erősíti, lehetősége nyílik olyan, az Új Széchenyi Terv Gazdasági Operatív Programja (GOP) keretében megnyíló Európai Uniós forrásokra is pályázni, mellyel terveinek és beruházásainak megvalósítását segíti."

Várható volt

A Synergon már régóta hangoztatja, hogy akvizíciók útján szeretne előre menni az iparágban, így a vállalat bejelentése nem okozhat nagy meglepetést a befektetőknek. Első ránézésre a megvásárolt eszközök árazása is megfelelőnek tűnik, melyek jelentősen javíthatják a Synergon eredményességét.

Azt feltételezve, hogy a Synergon az idei negyedik negyedévben (konzervatív módon) a tavalyi felének megfelelő EBITDA-t tud majd hozni (az Infinity kiesését a bázishoz képest javuló eredményesség ellensúlyozza), úgy a papírok 5,7-es EV/EBITDA mutatóval forognak. Jövőre a cég várakozásai szerint az EBITDA 400-450 millió forinttal emelkedhet az akvizíciók hatására, melyet figyelembe véve 4,5-ös EV/EBITDA mutató kalkulálható a részvényre (feltételezve, hogy a cég az 1,9 milliárd forintos vételárat az Infinity 1,5 milliárdos eladási árából és jelenlegi árfolyamon 673 millió forintot érő saját részvényeinek egy részének átadásából finanszírozta). Vannak ugyan kérdőjelek, de a tranzakció úgy tűnik részvényesi értéket növelhet a Synergonnál.

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).



Bár sokat emelkedett a részvény árfolyama az utóbbi időszakban, a papírok (4,5-ös EV/EBITDA alapú) árazása nem tűnik elszálltnak, a jóval nagyobb lengyel szektortárs Asseco Poland például 5,9-es szorzón forog. Fontos persze hozzátenni, hogy mindez akkor igaz, ha a megvett cégek valóban tudják hozni a menedzsment által felvázolt eredményprognózisokat. Mivel a cég új vezetősége az utóbbi időszakban már részben bizonyított, a befektetők is könnyen belehihetnek majd a megfogalmazott célok teljesíthetőségébe.

A Synergon árfolyamának alakulása (Ft)