50 százalékot bukott a világ leggazdagabb embere

Vágólapra másolva!
Nyár elején még nagy visszhangot keltett a világ leggazdagabb emberének, a mexikói Carlos Slimnek a befektetési tervei. A telekommogul 4 milliárd eurót fektetett be az európai telekommunikációs szektorban. A lépést azonban egyelőre még nem igazolta vissza a piac, ugyanis a Telekom Austriában és a KPN-ben megszerzett részesedések értéke mintegy megfeleződött az év végéig.
Vágólapra másolva!

Egy guru ballépései

2 milliárd euró körüli összeget bukott el idei európai telekommunikációs befektetésein a világ leggazdagabb embereként ismert Carlos Slim. A mexikói telekommogul mintegy 4 milliárd euró fejében vásárolt nagyobb csomagot a holland KPN és az osztrák Telekom Austria telekommunikációs cégekben.

Egyelőre úgy néz ki, hogy nagyon rossz lóra tett a milliárdos, amikor a nyár elején megvetette lábát az európai telekom szektorban, mivel a friss befektetések értéke jelentős mértékben leértékelődött. Gurunknak sikerült 2012 leggyengébben teljesítő európai telekommunikációs cégeit kifognia, a Telekom Austria közel 40 százalékos esése mellett a KPN 60 százalékot zuhant. Bár a szektor lefedő Bloomberg Europe Telecommunication Services Index képe sem túl kecsegtető, látva az eurózóna 50 blue-chipjét tartalmazó Euro Stoxx 50 index 11 százalékos pluszát, a 3 százalékos csökkenés mégis kevésbé fájó.

Forrás: [origo]

Slim május 7-én jelentette be, hogy 28 százalékra kívánja növelni befolyását a holland KPN telekomcégben. Az ügylet végül 3 milliárd eurójába került az érdekeltségi körébe tartozó América Móvilnak, amely Latin-Amerika legnagyobb telekommunikációs cégének számít. A befektetése azóta 42 százalékot veszített értékéből, amelyen az sem segített, hogy a héten a cég visszavágta osztalékát.

KPN (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Június 15-én derült ki, hogy Carlos Slim megegyezett Ronny Pecik osztrák milliárdossal, hogy megvásárolja a 21 százalékos Telekom Austria pakkját. Pontos árat nem közöltek a felek a tranzakcióról, de annyit tudni, hogy az América Móvil közel 4 milliárd eurót költött európai terjeszkedése során, így a KPN tranzakció levonásából mintegy 1 milliárd euró adódik. Egy a tranzakcióhoz közel álló személy szerint 9,5 eurót adott a telekomcég részvényeiért a mogul, holott az árfolyam csupán 8 euró közelében mozgott - írja a Reuters. Ez a befektetés sem túl sikeres, jelenleg 30 százalékos a bukó

Telekom Austria (Vienna Stock Exchange)

Forrás: [origo]

Gyenge osztalékpapírok

A telekompapírok esetében jogosan feltételezzük, hogy a cégek osztalékkal jutalmazzák befektetőiket. Ugyanakkor a jelenlegi gazdasági környezetben a profitabilitás visszaesése miatt a részvényesi juttatások lefaragására kényszerülnek az európai telekommunikációs szektor képviselői. Nincs ez másképp a KPN-nel és a Telekom Austriával sem, az esetük azonban igencsak kirívó. Gyakorlatilag mindkét esetben jócskán befürdött a telekommogul, miután a két cég jelentette be a legnagyobb osztalékvágást a Telefónica mellett.

A Telekom Austria minimális osztalékhozama mellett a KPN, spanyol versenytársához hasonlóan nem osztja ki profitját a tulajdonosokkal, igaz, 12 cent előzetes osztalékot már kifizetett korábban. A holland telekomcég várakozásai eddig még nem voltak ennyire negatívak, a tavalyi egy részvényre jutó 85 centnyi osztalék után januárban 90 cent osztalék kifizetést tervezett, a menedzsment azonban ezt júliusban 35 centre vágta a 2012-es és 2013-as üzleti évekre egyaránt.

A Telekom Austria menedzsmentje már 2011 decemberében megfelezte az osztalékot 76 centről, sőt, nyáron újra lefaragta a kifizetést. Ezek alapján a 2012-es és a 2013-es évek eredménye után is csupán 5 cent osztalékot fizetne ki a cég.

Forrás: [origo]

Nem volt nagy érvágás a mellényúlás

A balul elsült európai telekommunikációs akvizíciók ellenére 2012-ben így is 13,8 milliárd dollárral növelte vagyonát Slim, aminek köszönhetően továbbra is őrzi vezető pozícióját a milliárdosokat rangsoroló Bloomberg Billionaires Index alapján.

2012-ben a mai napig 23,9 százalékos hozamot tud felmutatni a guru, mellyel 76,6 milliárd dollárra hízott vagyona. Ennél leghengerlőbb teljesítményre csupán az Inditexhez köthető Carlos Ortega (+67,2%), és az LVMH nagytulajdonosa, Bernard Arnault (+38,9%) volt képes a lista első tíz helyezettje közül.

Carlos Slim korábbi nyilatkozata alapján mind a KPN-re, mind a Telekom Austriára hosszú távú befektetésként tekint. Ezért rövidebb távon kisebb-nagyobb ingadozások nemigen ingathatják meg a milliárdost, sőt, elképzelhető, hogy Carlos Slim nem fog itt megállni és nagyobb részesedés megszerzéséra fog törekedni. Ezt a feltételezést erősíti, hogy leányait jellemzően 87,8-100 százalékban birtokolja z América Móvil a latin-amerikai térségben. Elemzői vélemények szerint Slim nagyon is tisztában van vele, hogy az európai telekommunikációs szektor rövid-közép távon konszolidáció elé néz, és éppen az egyre olcsóbb portékákból szeretne minél többet vásárolni.