Eladó az ELMŰ és az ÉMÁSZ

Vágólapra másolva!
Megválna az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban meglévő kisebbségi csomagjától a német Energie Baden-Württenberg AG, azonban úgy néz ki, hogy elmarad a tranzakció, miután a vevőjelöltek nem kínáltak fel megfelelő összeget az egységekért. Nem zárható ki, hogy az állam az E.ON gázüzletága után a közműcégekért is bejelentkezzen. Erre az MVM-en keresztül kerülhetne sor, ami eleve kisebbségi tulajdonosa a két cégnek.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülése szerint az ELMŰ-ben, az ÉMÁSZ-ban, illetve a Mátrai Erőműben meglévő kisebbségi csomagjától is megvált volna a német Energie Baden-Württenberg AG. A két hazai közműcégben még 1995-ben vásárolt részesedést az EnBW partnerével, az egyaránt német RWE-vel, amely mindkét érdekeltségében többségi részesedéssel bír.

Forrás: [origo]

A napilap forrásai szerint azonban már nincs napirenden az eszközök értékesítése, miután nem tudott megfelelő árat kialkudni a lehetséges vevőktől az eladó. A vevők vélhetően a jövedelmezőség romlása miatt nem tolongtak az eszközökért. Ugyan a kormány jövőre kivezeti a szektort sújtó válságadót, de a Robin Hood adót 27-ről 50 százalékra emeli, ezen kívül bevezeti a vezetékadót, illetve nemrégiben az árak csökkentéséről döntött.

Az eszközök eladása hátterében áll, hogy a német kormány leállítatta a cég német atomerőműveit, aminek következtében a zöld energia irányába kezdett fordulni az EnBW. Ehhez azonban tőkére van szüksége, amit egyes egységeinek értékesítéséből teremtene elő, így merült fel, hogy eladja a magyar érdekeltségeit is.

Potenciális vevőjelölt lenne az állami MVM, amely néhány éve egyaránt növelte részesedését az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban. A teóriát erősítheti, hogy a kormány nemrégiben állapodott meg a szintén német E.ON-nal a magyar gázüzletágának megvételéről.

A 2008-as válság komoly nyomot hagyott az említett közműcégek grafikonjain, trendjük azóta is inkább csökkenést mutat. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy egyikük sem tartozik a likvidebb papírok közé.

EnBW (Xetra) - havi grafikon

Forrás: [origo]

ELMŰ - havi grafikon

Forrás: [origo]

ÉMÁSZ - havi grafikon

Forrás: [origo]