Vágólapra másolva!
Továbbra is jó a hangulat az európai tőzsdéken, melyet az amerikai és ázsiai piacok emelkedése alapozhatott meg, valamint az amerikai fiscal cliff ügyében történt előrelépések is az optimizmust erősíthetik. Európában kisebb pluszokat lehet látni, ami után az euró is nyolc hónapos csúcsára mászott a dollárral szemben. Itthon a BUX egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást, a MOL vezetésével kissé korrigálni kezdte a tegnapi nagyobb emelkedését, és enyhe lemaradásban található régiós társaihoz képest. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kiváló hangulatban száguld a Nikkei
Vágólapra másolva!

Enyhe lemaradásban a BUX

Kisebb csökkenéssel kezdte a napot a magyar részvényindex, mely valószínűleg a tegnapi nagyobb emelkedését kezdhette korrigálni. A BUX régiós társaitól lemaradva 0,1 százalékos mínuszban mocorog, melyre így egyelőre nem tudott átragadni az Európában uralkodó optimizmus. A régióban kisebb pluszokat lehet látni, és a legjobban eddig az osztrák ATX index mozog fél százalékos emelkedésével.

Kedvező fejlemény lehet a magyar piacnak, hogy az Európai Bizottság legfrissebb jelentése szerint Magyarország rövid távon nincs kitéve fiskális fenyegetettségnek. Hazánknak főként az államadósság csökkentésére kell helyeznie a hangsúlyt, amely téren jól is áll, hiszen a 2011-es 81,4 százalékról 2014-re 76,8 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság, igaz, ez az érték még így is a 60 százalékos uniós előírás felett található

Forrás: [origo]

A BUX enyhébb esésében a MOL korrigálása játszik szerepet, mely a tegnapi száguldása után kissé "megpihen", és már 0,3 százalékot adott vissza előnyéből.

Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy leváltották a horvát kormány három képviselőjét az INA felügyelőbizottságában, míg a MOL küldötteit újraválasztották. A bejelentés nem nagyon befolyásolja a részvények árfolyamát, mivel a felügyelőbizottságon belül nem változtak a többségi viszonyok.

A MOL-on kívül viszont a főbb papírok kisebb pluszokat mutatnak, az OTP, az Egis és a Richter is 0,3 százalékot tudott drágulni, míg a Magyar Telekom egyelőre nem mutat elmozdulást..

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 0,9 százalékos mínuszban tanyázik. Az alternatív energiaszolgáltatóval kapcsolatos hír, hogy a csődegyezségi tárgyalása február 4-én esedékes.

A Synergon pedig 2,3 százalékot erősödött, mely 1,9 milliárd forint értékben vásárolt informatikai vállalkozásokat, hogy jelentősen javítsa eredményességét.

A forint piacán nincs nagy mozgás, a tegnapi nagyobb rallit követően a 287-es szint felé kezdett csorogni az árfolyam az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 217,2 körül, a svájci franké pedig 238 körül található.

EURHUF

Forrás: [origo]

Rekordbírság az UBS-nek

Az amerikai és ázsiai börzék emelkedése után Európában is felfelé vették az irányt a vezető részvényindexek, melyek így tovább növelik tegnap megszerzett előnyüket. A vételi kedvet az amerikai és ázsiai piacok emelkedése, valamint a fiscal cliffel kapcsolatos optimizmus hozta meg, ugyanis egyre közelebb kerülnek az álláspontok az amerikai költségvetési problémák megoldásának az ügyében.

Ezen túl a jókedvet az is erősítheti, hogy hat besorolással minősítette fel a görögöket a Standard and Poor's. A minősítő korábban csőd kategóriába sorolta a görögöket, melyet "B-"-ra módosítottak a legutóbbi kötvényvásárlás után. A lépés viszont nem okozott meglepetést, mivel a korábbi leminősítésre csak a kötvényvisszavásárlás miatt került sor.

Érdemes lesz figyelni a délelőtt publikálásra kerülő német Ifo gazdasági hangulatindexre, valamint az eurózóna októberi folyó fizetési mérlegének az egyenlegére is.

Forrás: [origo]

Az UBS befektetési bank részvényei egyelőre nem mutatnak jelentős elmozdulást, miután a cégnek 1,4 milliárd svájci frankos büntetést kell fizetnie a Libor kamatlábak manipulása miatt. Ez veszteségessé teheti a vállalat negyedik negyedévét is.

A német DAX-ot a Heidelberg Cement 3,1 százalékos, valamint az Infineon 1,7 százalékos erősödése húzhatja feljebb.

A jó hangulatban az euró már nyolc hónapos csúcsán mozog a dollárral szemben, a kurzus délelőtt 1,323 körül mocorog.

EURUSD

Forrás: [origo]