Vágólapra másolva!
Újabb eszközét értékesítette a finn-svéd TeliaSonera telekommunikációs cég, miután korábban a Kcell és a MegaFon tőzsdére vitele is az ő nevéhez fűződik. Ezúttal a norvég NextGenTel került sorra, melytől mintegy 108 millió dollár fejében válik meg. Az értékesítési hullámnak itt még nincs vége, mert eladó a spanyol, Yiogo egysége is.
Vágólapra másolva!

A norvég egység került sorra

601 millió norvég koronáért, azaz mintegy 108 millió dollár fejében értékesítette egyik norvég egységét a finn-svéd TeliaSonera. A lépéssel nem hagyja el a helyi piacot az eladó, mivel még két operációval rendelkezik, amelyekkel nagyobb jövedelmezőségre tud szert tenni a vállalat szerint. A szélessávú kábelszolgáltatásokat kínáló NextGenTelt a helyi Telio vásárolta meg.

A NextGenTel idén nem az első eladott egysége a TeliaSonerának. Előbb a második legnagyobb orosz telekommunikációs cégben, a MegaFonban meglévő részesedését csökkentette a november végi IPO során, melyből mintegy 1,3 milliárd dollár bevétele származott. Ezután a legnagyobb kazah telekomcég, a Kcell tőzsdére vitele következett, a 25 százalékos pakkért 525 millió dollárt kapott. A finn-svéd telekomcég adósságállományának csökkentése végett kezdett eszközeinek értékesítésébe több versenytársához hasonlóan, mint a spanyol Telefónica.

Itt még nem állna meg a telekom óriás, mivel a negyedik számú spanyol mobilszolgáltatót, az Yoigo-t is értékesíteni kívánja. Leánya csupán 5,6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik 3,3 millió előfizetője révén. Az ügyletből mintegy 1 milliárd euró bevételre számít a TeliaSonera. A potenciális vevők között a France Telecom és a Vodafone merült fel a Reuters tranzakcióhoz közel álló forrásai szerint.

Óriási hajrával startoltak az újoncok

A két tőzsdére lépő leány kibocsátási ára ugyan az előre meghatározott sáv alján alakult ki, az ezt követő pályafutásuk mégis felívelést mutat a parketten. A MegaFon a londoni parketten a 20 dolláros értékesítési árhoz képest közel 20 százalékos, míg a Kcell a 10,5 dolláros eladási árfolyamhoz mintegy 10 százalékot emelkedett. A TeliaSonera idén nem volt ilyen szerencsés, árfolyama 14 százalékkal került lejjebb az év eleje óta.

MegaFon (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]

Kcell (London Stock Exchange)

Forrás: [origo]

TeliaSonera (Nasdaq OMX Helsinki)

Forrás: [origo]