Vágólapra másolva!
Maradt bóvli kategóriában Magyarország a Fitch Ratingsnél, de az egyik legnagyobb hitelminősítő a piaci várakozásokkal ellentétben nem is rontotta a magyar adósság besorolásán.
Vágólapra másolva!

Az elemzői, piaci várakozásokkal ellentétben nem minősítette le Magyarországot a világ egyik legnagyobb hitelminősítője, a Fitch Ratings.

A Fitch a csütörtökön kiadott közleményében jelezte, hogy megerősítette a magyar adósosztályzatot, amely a bóvli kategóriában van. A hitelminősítés felülvizsgálata napirenden volt, de a piac arra számított, hogy a Fitch követi a másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's lépését. Az S&P novemberben rontotta a magyar besorolást, a gyenge gazdasági kilátásokra és a törékeny államháztartási helyzetre hivatkozva.

A Fitch most azzal indokolta a döntését, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában. A nemzetközi hitelminősítő saját előrejelzése szerint a magyar kormány teljesíteni fogja a 2013-ra kitűzött államháztartási deficitcélt, és - szükség esetén további konszolidációs lépésekkel - 2014-ben is 3 százalék alatt tartja a GDP-arányos hiányt. A Fitch szerint ugyanakkor a költségvetési fegyelemmel kontrasztban áll az "unortodox és kiszámíthatatlan" gazdaságpolitika, különösen a bankszektorral kapcsolatban.

A Fitch kiemelte, hogy az államadósság-ráta a 2010-ben mért 81 százalékos tetőzés után a becslések szerint a GDP-érték 77 százalékára csökkent az idén, és úgy tűnik, hogy a magyar közadósság-ráta enyhén lefelé ívelő pályára került.

A Fitch egyúttal a besorolás kilátását a jövőbeli leminősítést valószínűsítő negatívról a minősítés helyben hagyását előre vetítő stabilra változtatta.

A bejelentés után nem sokkal a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt adott ki, amelyben üdvözlik a hitelminősítő cég lépését. Azt írják, hogy "a Kormány egyetért az értékeléssel, már az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő is felismerte azokat a gazdaságpolitikai intézkedéseket, melynek eredményeképp az elmúlt két évben Magyarország sikeresen és tartósan csökkenő pályára állította az államadósságot, fenntartható fiskális konszolidációt hajtott végre, melynek keretében Magyarország 2013-ban végre lekerülhet az uniós szégyenpadról." Az NGM az S&P egy hónappal ezelőtti lépéséhez is fűzött kommentárt, de ott beolvasott a leminősítő cégnek, többek között azt írták, hogy "ma már nem lehet komolyan venni a hitelminősítőket."

A forint megérezte a váratlan lépést. Az euróval szembeni árfolyam 286 forintról 285 forintra ugrott, de egy kicsit korrigált utána, a bejelentés után fél órával 285,50 forintnál járt a kurzus.

A harmadik nagy hitelminősítő, a Moody's is hamarosan, heteken belül közölheti, ő ront-e a magyar besoroláson.

Mindhárom hitelminősítőnél bóvli, befektetésre nem ajánlott kategóriában vagyunk lényegében egy éve. A Fitchnél és a Moody's-nál a bóvli kategória tetején van Magyarország, az S&P-nél egy fokozattal lejjebb.