Vágólapra másolva!
Vegyesen mozognak az ázsiai részvényindexek az amerikai költségvetési problémák miatti bizonytalanság következtében, de a kínai Shanghai Composite és a dél-koreai Kospi kisebb emelkedést tud felmutatni. A japán Nikkei viszont jelentősen alulteljesíti társait annak ellenére, hogy a BoJ bejelentette az eszközvásárlási programjának várva várt kibővítését.Japánhoz hasonlóan Amerikában is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek, miután tegnap megakadtak a tárgyalások a fiscal cliff ügyében. Barack Obama ugyanis jelezte, nem támogatja a republikánusok újabb elképzeléseit, ami miatt félő, hogy év végéig nem születik megállapodás a kérdésben. Az indexek kisebb csökkenés után még mindig kéthónapos csúcsaik körül találhatóak.  A rossz amerikai zárás miatt Európában is 0,2-0,4 százalékos mínuszokkal indulhat a nap a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Bővül az eszközvásárlási program Japánban

A közelmúlt nagyobb erősödései után ma felemásan teljesítenek az ázsiai részvényindexek, melyek még így is több havi csúcsaikon tanyáznak. A kissé rosszabb hangulatot az amerikai költségvetési problémákról szóló tárgyalások megakadása is okozhatja. A japán Nikkei nyolchónapos csúcsáról fordult vissza, és 1,2 százalékot esett annak ellenére, hogy a jegybank (Bank of Japan) bejelentette a várt, további monetáris lazító programját.

A ma záródó kétnapos ülésen ugyanis 10 ezer milliárd jennel 101 ezer milliárd jenre emelték az eszközvásárlási programot. A 2 százalékos inflációs cél bevezetése pedig januárban jöhet, melyet az új japán vezetés mindenképpen szeretne elérni.

A japán index csökkenése azért meglepő, mert az elmúlt napokban többek között pont arra a spekulációkra erősödött, hogy a hétvégén megválasztott új miniszterelnök erőteljes nyomást fog gyakorolni a jegybankra, hogy az további monetáris lazítással segítse a gazdaság élénkítését. Most ez megtörtént, a Nikkei mégis gyengülni kezdett, de még így is 10 ezer pont felett tudott zárni. Ebben valószínűleg az játszhat közre, hogy a bejelentettnél nagyobb összegű bővítésre számítottak, és a 10 ezer milliárd jenes emelés csalódást kelthetett a piacon.

Nikkei 225 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi részvényindex közül a kínai Shanghai Composite 0,3 százalékos pluszt tud felmutatni, amivel már 5 hónapos csúcsára került. A dél-koreai Kospi szintén 0,3 százalékot erősödött, míg a hongkongi Hang Seng 0,3 százalékot esett.

Forrás: [origo]

Nyugtalanság uralkodott Amerikában

Az elmúlt napok emelkedései után lefelé vették az irányt tegnap az amerikai részvényindexek, amiben valószínűleg az is szerepet játszott, hogy Barack Obama jelezte, ha a republikánus beterjesztik legújabb tervüket a Bush-féle adókedvezmények kiterjesztéséről az évi 1 millió dollár alatt keresőkre, meg fogja vétózni a javaslatot.

Tegnap így nem tudtak közeledni az álláspontok, ami aggaszthatja a tőzsdéket, mivel egyre közeledik az év vége, és még mindig nincs megállapodás a fiscal cliff ügyében. Jövő év elején egyezség hiányában pedig automatikusan életbe lépnek a mintegy 550 milliárd dolláros kiadáscsökkentő és adónövelő intézkedések, melyek recesszióba is lökhetik az Egyesült Államokat.

A Fitch hitelminősítő mindenesetre tegnap már közölte, hogy ha év végéig nem sikerül a megállapodás, az USA elveszítheti legjobb, "AAA" minősítését is.

Ezek után az S&P 500 és a Dow Jones 0,7 százalék körüli mínuszban, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A kisebb esések után az indexek még mindig kéthónapos csúcsaik körül tanyáznak, ami annak köszönhető, hogy a héten nagyobb lendületet tudtak venni felfelé.

Forrás: [origo]

Az amerika szektorok kivétel nélkül gyengültek, és a legrosszabbul a távközlési és egészségügyi cégek teljesítettek. A technológiai papírok mutatták a legkisebb veszteségeket, melyeket az Oracle 3,7 százalékos ugrása segített a többi szektor fölé emelni. A vállalat részvényei az elemzői várakozásoknál magasabb bevételt és nettó profitot mutató gyorsjelentés közzététele után kezdtek drágulni.

A szektortársaknak viszont nem volt ilyen jó napjuk, a Facebook 1,1 százalékot, az Apple 1,4 százalékot, a Microsoft 0,9 százalékot, míg a HP 1 százalékot veszített értékéből. A legnagyobb technológiai társaság, az Apple annak ellenére gyengült, hogy több mint 500 millió dolláros szövetségbe tömörült a Google-el és a Samsunggal egy szabadalmi portfólió közös megvásárlásáért.

Forrás: [origo]

Az Arris globális kommunikációval foglalkozó vállalat papírjai 0,3 százalékot gyengültek annak ellenére, hogy a cég 2,05 milliárd dollár készpénzért és 300 millió dollárnyi új részvényért megvásárolja a Motorola Home társaságot, mely a Google-höz tartozik.

Ezen túl 1,8 százalékot esett a Best Buy piaczárás után miután kiderült, hogy elhagyja a céget a digitális eszközökért felelős igazgató és a Symantechez csatlakozik. (Olvassa el elemzésünket a Best Buyról is).

Best Buy árfolyama (NYSE, dollárban)

Forrás: [origo]

További hír, hogy összeolvadhat az Intercontinental Exchange és a NYSE Euronext (NYSE) a Wall Street Journal szerint. Az NYSE Euronext papírjai 30 százalékot ugrottak a találgatásokra piaczárás után. Mint ismert, tavaly a Deutsche Börse (Xetra) és a NYSE Euronext (NYSE) készült összeolvadásra, melyet a hatóságok megakadályoztak.

Ma makroadatokból nem lesz hiány, délután a harmadik negyedéves GDP és a philadelphiai FED index decemberi alakulásáról értesülhetünk, ezen túl a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, a meglévő lakások novemberi értékesítését, és az októberi lakásár indexet is közzéteszik.