Vágólapra másolva!
Az Európában és Amerikában uralkodó pocsék hangulat ellenére a BUX fél százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, amiben leginkább a MOL és az OTP feltámadása játszott szerepet. Ezen kívül a CECE index átsúlyozása is szerepet játszhatott az emelkedésben. A forintnak viszont nagyon rossz napja van, az euróval szemben már újra a 290-es szinteket vette célba. A külföldi piacokon viszont borongós hangulat uralkodik az amerikai költségvetési problémákkal kapcsolatos félelmek miatt. Tegnap ugyanis támogatottság hiányában el kellett halasztani a szavazást a republikánus többségű Képviselőházban a fiscal cliff elkerülésére beterjesztett B tervről. Emiatt továbbra is nagyon bizonytalan, hogy Amerika eltudja-e kerülni a költségvetési szakadékot év végén. A feszültségen John Boehner nyilatkozata enyhített kissé délután, aki elmondta, továbbra is nyitott a megállapodásra. A vezető részvényindexek Európában így kisebb, Amerikában nagyobb mínuszokat szedtek össze.
Vágólapra másolva!

Pluszban a BUX!

Az európai és amerikai tőzsdéken uralkodó pocsék hangulat ellenére, régiós társait jelentősen felülteljesítve fél százalékos pluszban fejezte be a kereskedést a magyar részvényindex, amely meglepően jól teljesített ma. Ebben valószínűleg a Fitch általi "le nem minősítésnek" , valamint a CECE index átsúlyozásának is szerepe lehet. A régióban a leggyengébben a lengyel WIG 20 index teljesített, mely 0,8 százalékos mínuszt szedett össze.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX-ot a MOL és az OTP feltámadása húzta feljebb, az olajpapír 1,2 százalékos, a bankpapír pedig 0,9 százalékos pluszban állapodott meg. Az OTP-ben egyébként növelte részesedését Csányi Sándor elnök-vezérigazgató.

A hazai részvényindexet viszont nem segítette a Magyar Telekom pocsék teljesítménye, a telekomcég ma újabb történelmi mélypontokat ütött, és lényegében megállás nélkül esett az árfolyama. A papír 3 százalékos zuhanás után újabb mélypontján, 355 forinton állt meg.

Rajtuk kívül a Richter 0,1 százalékos pluszban, az Egis pedig 1 százalékos pluszban zárt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forint tovább gyengült délután a rossz részvénypiaci hangulatban, és már 289 felett jár a kurzusa az euroval szemben. A dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengül a hazai fizetőeszköz, az előbbi árfolyama 219,2 körül, az utóbbié 239,2 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Monti távozik hivatalából

John Boehner szavai után kissé enyhült az eladói nyomás késő délután az európai tőzsdéken, de továbbra is mínuszban mozognak a részvényindexek. A borús hangulat az amerikai költségevetési problémák miatt alakult ki, ugyanis egyre valószínűbb, hogy év végéig nem születik megállapodás a fiscal cliff kérdésében.

Kisebb feszültséget okozhat még, hogy Mario Monti olasz miniszterelnök ma valószínűleg bejelenti lemondását, miután a parlament elfogadja a jövő évi költségvetést. A választásokra minden bizonnyal februárban kerül majd sor, és Monti bejelentette, hogy valamilyen módon szerepet fog vállalni pártjában.

John Boehner szavai után visszakanyarodtak a részvényindexek a nagyobb mínuszokból, de még mindig a negatív tartományban tanyáznak.

A leggyengébben teljesítő holland AEX már 0,8 százalékot esett. Gyengülésében az SBM Offshore 3,5 százalékos, valamint az ArcelorMittal 3 százalékos zuhanása játszik szerepet. Az acélgyártó papírjait azért kezdték adni a piaci szereplők, mert az acélgyártó 4,3 milliárdos goodwill-leírást jelentett be. További rossz hír, hogy nem számítanak fokozódó keresletre az acél európai piacán.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nagy lemaradást próbál behozni Amerika

Jelentős zuhanással indították a kereskedést az amerikai piacok, miután tegnap támogatottság hiányában el kellett halasztani az amerikai költségvetési problémák megoldásáról szóló szavazást a republikánus többségű Képviselőházban. Az ellenzékiek ugyanis egy B tervet terjesztettek be a fiscal cliff elkerülésére, ami az évi 1 millió dollárnál kevesebbet keresőkre terjesztené ki a Bush-féle adókedvezményeket. Ezzel egyre valószínűbbé válik, hogy év végéig nem fogják tudni megoldani az amerikai költségvetési problémákat, ami életbe lépteti az automatikus megszorító intézkedéseket, ami recesszióba is taszíthatja az USA gazdaságát.

A hangulatot a kedvező makroadatok sem tudják javítani, a tartós fogyasztási cikkek novemberi rendelésállománya 0,7 százalékkal bővült a várt 0,3 százalékos növekedés helyett. A novemberi személyes kiadások változása viszont nem okozott meglepetést, a vártnak megfelelően 0,4 százalékos bővülést mutatott. Ezeken kívül a michigani fogyasztói bizalmi index az előzetes vártnál rosszabbul alakult, ugyanis 72,9 pontra csökkent novemberben az októberi 82,7 pontról, miközben 74,5-ös értéket vártak.

A feszültségen John Boehner republikánus vezető szavai enyhítettek kissé, aki elmondta, hogy ő továbbra is hajlandó a megállapodásra Barack Obamával, és optimista, hogy év vége előtt megállapodás születik a fiscal cliff kérdésében. Ő mindenesetre azon fog dolgozni, hogy ez megtörténjen.

Ezek következtében a vezető részvényindexek nagyobb mínuszokból visszatértek, de még mindig jelentősen tegnapi záróárfolyamuk alatt tartózkodnak.

A nyersanyagok közül az arany kisebb emelkedést tud felmutatni az elmúlt időszak nagyobb esései után, és 1658 dollár körül mozog az árfolyama. A WTI olaj viszont meredeken esik, és 1,7 százalékot vesztve az értékéből már 88,6 dollárnál tanyázik.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül kivétel nélkül az összes vesztett az értékéből. A technológiai szektor kifejezetten rosszul teljesít, leginkább a Research in Motion 15,7 százalékos nyakló nélküli zuhanása miatt. A BlackBerry telefonok gyártója vélhetően azért kezdett mélyrepülésbe, mert a tegnapi gyorsjelentés után a menedzsment utalt rá, hogy gyenge lesz az aktuális negyedév a visszaeső kereslet miatt. Emellett a cég árbevételének több mint harmadát adó emeltszintű biztonsági és kommunikációs szolgáltatásainak díjazását is át kívánják alakítani.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Microsoft is már 1,7 százalékot esett, amire az a hír is negatívan hat, hogy januárban rekodbírságot kaphat a társaság, mert Windows 7 operációs rendszerébe korábbi vállalása ellenére nem építette be a szabad böngészőválasztást lehetővé tévő opciót. További hír, hogy a társaság a HTC-vel szövetkezik az egyre nagyobb versenyt mutató tabletpiacon.

A General Electric 0,7 százalékot csökkent annak ellenére, hogy a cég 4,3 milliárd dollárért megvásárolja a legnagyobb saját európai beszállítóját, az Aviót.

Research in Motion árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]