Ijesztő összegért tartják markukat a görög bankok

Vágólapra másolva!
A várakozásokat messze felülmúló az az összeg, amely a legnagyobb görög bankok veszteségeinek pótlására kell. A bankok leírták az államnak kölcsönadott hitel több mint a felét, és most azt várják, hogy a veszteségekben segítséget kapjanak.
Vágólapra másolva!

A négy legnagyobb görög banknak 27,4 milliárd euró (közel 8000 milliárd forint) tőkére van szüksége ahhoz, hogy végrehajthassák az ország államadósságának leírásából származó veszteségeit - írta a Wall Street Journal. Ez az összeg körülbelül annyi, mint amennyit Magyarország az Európai Uniótól kap 2007 és 2013 között.

A görög állam adósságának körülbelül kétharmada volt magánbefektetők kezében. A nagyjából 200 milliárdos összeg több mint felét leírták veszteségként a befektetők. Igaz, hogy így nagy veszteségek érték őket, de legalább a pénzük egy részéhez hozzájutottak, ami nem biztos, hogy megtörtént volna, ha Görögország csődbe jutott volna.

A magánbefektetők közül is tekintélyes adósságállomány volt a görög bankoknál: a Görög Nemzeti Banknál, a Ergasias Eurobanknál, az Alpha Banknál és a Piraeus Banknál. A görög válság miatt sok lakos egyszerűen külföldre menekítette a bankbetétjét attól félve, hogy az ország kívül találja magát az eurózónán, és visszatér a gyengébb drachma. A bankoknak így a betétkivonás és az adósságleírás kettős szorításában kellene talpon maradniuk, amely segítség nélkül szinte kizárt lenne. Ráadásul az Európai Unió szigorúan felemelte a tőke-hitel-arányt, hogy elejét vegye a további bankpánikoknak, vagyis a leggyengébb görög bankoknak komoly erőfeszítéseket kell tenniük, hogy megfeleljenek a követelményeknek.

A négy bank egymás után jelentette be, hogy óriási összegekre van szükségük. Az Alpha 4,6, a nemzeti bank 9,7, az Eurobank 5,8, a Piraeus 7,3 milliárd eurót kért. Az várható volt, hogy a veszteségek pótlására segítségre lesz szükségük, de egy elemző szerint a kért összeg messze a várakozásokon felüli.

A pénzt legalább nem a görög államnak kell előteremtenie, mert 50 milliárd euró áll rendelkezésre az IMF-EU-segélycsomagon belül.