Féléves mélyponton a forint

Forint, euro, deviza, valuta, árfolyam
Vágólapra másolva!
Több mint fél éve nem volt olyan gyenge a forint, mint hétfőn, egy euró közel 293 forintba kerül.
Vágólapra másolva!

Június óta nem volt olyan drága a forint, mint most, egy euró hétfőn este 292,75 forintba került (erről itt nézhet statisztikát). A karácsony miatt a magyar piacok zárva tartottak, de a forinttal lehet kereskedni a nemzetközi piacon.

A forint június óta nem volt drágább tartósan 290 forintnál. Pénteken 289,80-at kellett fizetni egy euróért, de hétfő reggelre javított a forint, az euró árfolyama 289 alá került. Hétfő este a svájci frankot 242,19, a dollárt 221,92 forint közelében jegyezték.

A forintgyengülés azzal magyarázható, hogy az amerikai tőzsdéken a hétfői kereskedésben kedvezőtlen volt a hangulat, a befektetők ugyanis félnek az amerikai fiscal clifftől, vagyis a költségvetési szakadéktól, amely recesszióba küldheti az amerikai gazdaságot.

Pesszimista hangulatban pedig a piaci szereplők kerülik a kockázatosnak tartott eszközöket, köztük a forintot is. Fontos azonban, hogy ünnepnapokon a magyar bankközi piac nincs nyitva, így alacsony forgalomban, könnyen elmozdulhat az árfolyam.

A fiscall cliffnek nincs pontos magyar fordítása, költségvetési szakadékként emlegetik. A még George W. Bush elnök által a költségvetésbe épített automatikus szabályok szerint jövőre megszűnnek bizonyos adókedvezmmények és életbe lépnek szövetségi költségvetési megszorítások. Ennek eredményeként csökkenhet az államadósság, a gazdasági növekedés üteme viszont akár több százalékponttal is lassulhat. Erről itt olvashat bővebben.