Vágólapra másolva!
Óvatos emelkedéssel indították a karácsony utáni első kereskedési napot az európai részvényindexek, mivel a befektetők továbbra sem nyugodhatnak meg az amerikai költségvetési problémák miatt. Itthon a BUX egyelőre kisebb lemaradást mutat, és enyhe mínuszban tanyázik az OTP esése miatt. A forintot jelentősen megütötték az ünnepek alatt, amiből egyelőre nem tud talpra állni.Amerikában szintén a fiscal cliff miatti nyugtalanság határozza meg a piaci hangulatot, és úgy néz ki, hogy év végéig nem lesz megállapodás a kérdésben. Timothy Geithner pénzügyminiszter már nem számít egyezségre a következő napokban, ami miatt rendkívüli intézkedéseket jelent be a Pénzügyminisztérium. A vezető részvényindexek a rosszabb hangulatban tegnap lefelé vették az irányt, amivel már három egymást követő kereskedési napon zártak mínuszban.Ázsiában az amerikai költségvetési problémák nem tudták ma elrontani a hangulatot, mivel az optimizmust továbbra is az új japán vezetés gazdasági ösztönző programjai okozzák. Emiatt a Nikkei tovább száguldott, és már 21 hónapos csúcsán mozog.
Vágólapra másolva!

Gyengül az OTP és a MOL

Karácsony után kisebb mínuszban kezdte a napot a magyar részvényindex. A régióban kiemelkedik teljesítményével a lengyel WIG 20 index, melyet többnyire a Boryszew 5,4 százalékos emelkedése segít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A BUX-ot az OTP esése húzza lejjebb, a bankpapír már 0,8 százalékot veszített értékéből. A MOL sem teljesít valami fényesen, 0,3 százalékos mínuszban mozog. Ezzel szemben a Magyar Telekom már 0,9 százalékot drágult, aminek van honnan emelkednie, tekintve, hogy az elmúlt napokban nagyot zuhant az árfolyama, ami után újabb történelmi mélypontokra került a papír.

A két gyógyszergyártó cég egyelőre minimális mínuszban mozog, a Richter 0,1 százalékkal, az Egis pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy 0,2 százalékot emelkedett miután vissza nem térítendő támogatást nyert két leányvállalata. A Synergon is jól mozog, mivel mintegy 600 millió forint vissza nem térítenedő támogatást nyert el a leányvállalata. A részvények 0,9 százalékot drágultak.

A forint tovább gyengült az ünnepek alatt, és már a 295-ös szintek felett is mozgott az euróval szemben. Csütörtök délelőtt is nem sokkal ez alatt, 294,5 körül tanyázik a magyar fizetőeszköz, ami így már két hét alatt tíz forintot veszített értékéből. A dollárral és a svájci frankkal szemben is lejjebb került a forint kurzusa, ugyanis egy dollárért már 221,4 forintot, egy svájci frankért pedig 243,6 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Tovább növeli profitját az Adidas

Óvatos pluszokban nyitottak az európai részvényindexek a fiscal cliff miatti óvatosság miatt. Nem segítheti a túlzott jókedv kialakulását az sem, hogy Mario Monti nem indul a miniszterelnöki posztért a Bloomberg értesülései szerint a február végén tartandó olasz választásokon. Amennyiben viszont felkérnék egy koalíció vezetésére, azt elfogadná a múlt héten lemondott miniszterelnök.

A német DAX továbbra is négy és féléves csúcsa körül mozog, bár az Adidas 0,6 százalékos gyengüléssel húzza lejjebb. A sportszergyártó részvényei annak ellenére esnek, hogy a cég vezérigazgatója a Sueddeutsche Zeitungnak elmondta, hogy a 2011-es 13,3 milliárd eurós árbevételt követően idén meghaladhatja a 14,5 milliárd eurót a társaság árbevétele. Az elemzők még ennél is nagyobb számot, 14,9 milliárd eurót várnak.

A spanyol IBEX-et a Bankia 1,6 százalékos erősödése támogatja annak ellenére, hogy a vállalatnak mínusz 4,15 milliárd euró az értéke a spanyol bankmentő alap szerint.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

21 hónapos csúcsán a Nikkei

Az ázsiai piacokon a befektetők fél szemmel az amerikai költségvetési problémákra figyeltek, ami nem tudta ma elrontani a hangulatot, ugyanis emelkedni tudtak a vezető részvényindexek. Az optimizmust az új japán kormány várható gazdasági ösztönző intézkedései okozzák, mivel a várakozások szerint a múlt héten bejelentett eszközvásárlási program után továbbra is mindent meg fognak tenni, hogy kirántsák a megrekedt gazdaságot a gödörből, amit főleg a jen további gyengítésével kívánnak elérni.

Emiatt a japán Nikkei 0,9 százalékos erősödés után 21 hónapos csúcsára ugrott, és a jen is másfél éve nem látott alacsony szinteken mozog a dollárral szemben.

Nikkei 225 értéke (pontban)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az ázsiai börzéken egyedüli kivételt a kínai Shanghai Composite jelentett, ami 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Ezen túl a dél-koreai Kospi 0,3 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékot tudott emelkedni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elérheti az USA az adósságplafont

Amerikában továbbra is a fiscal cliff és a róla szóla hírek határozzák meg a piaci hangulatot, és ez valószínűleg így lesz, amíg nem születik megállapodás. A befektetők pedig továbbra is nyugtalanok, mivel még mindig nincs egyezség a költségvetési szakadék kérdésében. Ha év végéig nem jutnak dűlőre a poltikusok, automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros megszorító csomag, ami recesszióval fenyegetheti az USA gazdaságát.

Timothy Geithner amerikai pénzügyiminiszter mindenesetre tegnap már bejelentette, hogy december 31-re Amerika eléri a törvényben meghatározott hitelplafont. Emiatt 200 milliárd dollár értékben rendkívüli intézkedéseket léptet (pl.: nem bocsátanak ki új kötvényt) életbe a pénzügyminisztérium.

Ezek következtében a karácsonyi szezon miatti rövidített kereskedés során lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek, és tegnap is a negatív tartományban fejezték be a kereskedést. Szerdán nyitás után még kisebb optimizmus uralkodott a tőzsdéken amiatt, hogy Barack Obama Washingtonban jogászokkal dolgozik a fiscal cliff megoldásán. A kisebb jókedv azonban nem tartott sokáig, amiről a vártnál kissé gyengébb S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex is gondoskodott, mely szerint a lakásárak a várt 4 százalék helyett 4,3 százalékkal emelkedtek októberben.

Ezek után a Dow Jones 0,2 százalékos, az S&P 500 fél százalékos, a Nasdaq pedig 0,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Az utóbbit a technológiai papírok gyengébb teljesítménye húzta még mélyebbre.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül egyedül a nyersanyag kapcsolt vállalkozások papírjai tudtak emelkedést felmutatni, amivel szemben a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek és a közmű társaságok részvényei meglehetősen gyengén teljesítettek.

A technológiai szektort főleg a legnagyobb komponensű Apple 1,4 százalékos esése húzta lejjebb, melyhez még a Microsoft 0,7 százalékos, a Yahoo 0,4 százalékos, valamint a Facebook 0,6 százalékos gyengülése is hozzájárult.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Különösen pocsékul mozognak a Herbalife részvények, miután Bill Ackman hedge fund guru kijelentette, hogy shortolja a papírt. Elmondása szerint ezt azért teszi, mert a társaság működése piramisjátékra emlékeztet. A cég részvényeinek árfolyama már 40 százalékot zuhant december közepe óta, amiből tegnap egy kicsit korrigálni tudott 5,2 százalékos emelkedés után.

Amerikában ma is a fiscal cliffről szóló hírek határozhatják meg a kereskedést, ezen kívül az érkező makroadatok is megmozgathatják a börzéket. Délután fél 3-kor teszik közzé a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát, ezen kívül 4 órakor az újlakás értékesítések novemberi alakulása, valamint a decemberi fogyasztói bizalom értéke is publikálásra kerül.