Megfúrná az e-útdíj tendert a Magyar Telekom leánya

Vágólapra másolva!
Megtámadta a mintegy másfél hete kihirdetett elektronikus útdíjtender végeredményét a Magyar Telekom leánya, a T-Systems, aminek következtében januárra csúszhat a szerződéskötés. A társaság egyrészt szeretné megismerni a győztes Getronics ajánlatának közérdekű részleteit, amire eddig nem volt lehetősége, valamint vitatja a befutó ajánlatának érvényességét is.
Vágólapra másolva!

Támad a T-Systems

Előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-hez a Magyar Telekom leánya, a T-Systems Magyarország Zrt. az e-útdíj tender végeredményével kapcsolatban - írja a Népszabadság. Az ÁAK mintegy másfél hete jelentette be, hogy 34,89 milliárd forint fejében a Getronics Magyarország Kft. építheti ki a hazai elektronikus útdíjszedési rendszert. A nyertes a T-Systems, a China International Corporation és a Kapsch vállalatokat utasította maga mögé a tenderen ajánlatával.

A napilap információi szerint a T-Systems nem kapott lehetőséget a győztes végső műszaki és szakmai ajánlatának megismerésére üzleti titokra hivatkozva, holott erre a közbeszerzési törvény lehetőséget biztosítana.

Ezen felül a T-Systems szakértői szerint a Getronics ajánlata érvénytelen lehet, ugyanis felmerül annak a lehetősége, hogy a tender győztes "ajánlati ára aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmaz". Vélhetően a 34,89 milliárd forintos összegből nem lesz képes megfelelni a tenderkiírásban szereplő összes feltételnek és nem tudja majd határidőre kiépíteni a rendszert.

Nem ért egyet az ÁAK

Eközben az Állami Autópálya Kezelő Zrt. szakértői alaptalannak találták a T-Systems panaszait. Véleményük szerint jogszerűen jártak el a tenderdokumentumok betekintésének megtagadásával és nem sértették meg a közbeszerzési törvényt. Az autópálya társaság elmondása szerint nem volt kötelessége kivizsgálni a Getronics árajánlatának megalapozottságát, ugyanakkor mégis elvégezték az értékelést, ami szerint nem bizonyult alacsonynak a nyertes pályázó ajánlata.

Az ÁAK kedvezőtlen döntése esetén a T-Systems a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulhat jogorvoslati kérelemmel. Ezen kívül a mára tervezett szerződéskötés is 2013-ra csúszhat, leghamarabb január elsején köthetik meg a felek a vitarendezési kérelem miatt.

A Magyar Telekom árfolyama jelenleg 1,1 százalékos emelkedésben található azután, hogy pénteken újabb történelmi mélyponton járt a kurzus 355 forinton.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]