Nem kötelessége kicserélnie a kereskedőnek az ajándékot

Vágólapra másolva!
Csak az online vásárlás esetében van joga elállni a vevőnek a vásárlástól, egyébként a sértetlen áru cseréje sem kötelező. Sok kereskedő saját érdekében mégis megteszi.
Vágólapra másolva!

A kereskedőket semmiféle jogszabály nem kötelezi az ajándékba kapott áru kicserélésére, de szívesen megteszik ezt - közölte a Magyar Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A kereskedők közül sokan úgy gondolják, hogy jobb cserélni, mint elveszíteni egy vásárlót, aki legközelebb inkább oda megy, ahol az ünnepek után is szívesen fogadják. Ezért már előre meg is ígérik a cserelehetőséget, az üzleti érdek is erre ösztönzi őket - áll a közleményben.

Az online vagy csomagküldés útján bonyolított vásárlás esetében viszont jogszabály írja elő, hogy a vásárló nyolc napig meggondolhatja magát, vagyis elállhat a vásárlástól.

A cserénél a legfontosabb a nyugta megléte, és feltétel az is, hogy az ajándék sértetlen legyen. Ha nincs már az adott áruból, akkor a leggyakoribb kereskedői ajánlat az, hogy a nyugta értéke levásárolható - áll a OKSZ közleményében.